Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ryssland stängs av från internationellt samarbete om kollektivtrafik

Trådbussar i Kiev innan det ryska angreppet på Ukraina. Foto: Ulo Maasing.

Den internationella kollektivtrafik-unionen UITP har beslutat att tills vidare stänga av Ryssland och sina medlemmar i landet. Enligt information som UITP kommunicerat under måndagseftermiddagen fattades beslutet av UITP:s styrelse förra veckan. Det har dock inte kommunicerats utåt innan bussmagasinet publicerade sin ledare (klicka här) på måndagsmorgonen.

UITP meddelar också att man tagit bort det pressmeddelande från lokaltrafiken i Moskva som har dominerat UITP:s mediasida ända sedan Ryssland angrep Ukraina och inledde invasionen av landet.

Beslutet att stänga av Ryssland innebär att samtliga UITP:s medlemmar i landet är avstängda från alla UITP:s aktiviteter, kommittéer, plattformar och arbetsgrupper tills vidare. Representanter för medlemmar från Ryssland som sitter i olika styrelser inom UITP måste också lämna sina poster.

Hur länge Ryssland och medlemmar från Ryssland ska vara avstängda uppges dock inte av UITP.

Bussmagasinet kommenterar:

Det är utmärkt att UITP stänger av Ryssland och ryska medlemmar. Men det är anmärkningsvärt att organisationen upplät sin webplats för att lokaltrafiken i Moskva skulle få göra PR för hur tryggt och säkert det är att åka buss i den ryska huvudstaden.

Människor i Kiev och andra ukrainska städer delar inte bilden av den trygga kollektivtrafiken.

Det är också klent av UITP att i sitt ställningstagande hänvisa till ”situationen i Ukraina”. ”Situationen” är ett brutalt ryskt angrepp på en självständig nation och förtjänar inte att kallas något annat. Men angrepp och invasion är inte ord som UITP använder.

UITP avstår också från att vidta åtgärder mot Belarus, som hittills har varit en bas för angreppskriget.

Dessutom bör UITP kräva att Ryssland bekostar alla de reparationer av kollektivtrafiken i Ukraina som har blivit nödvändiga på grund av det ryska angreppet.

Då förtjänar UITP respekt.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)