Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stegvis normalisering för Viking Line

Viking Line rapporterar om en stegvis normalisering, men konstaterar att omvärldsfaktorer gör utvecklingen för hela 2022 svår att bedöma. Foto: Viking Line.

Rederiet Viking Line rapporterar om en fortsatt normalisering av verksamheten, men konstaterar samtidigt att situationen ännu är alltför osäker för att man ska kunna ge någon prognos för året som helhet. Jämfört med fjolårets första tre månader mer än fördubblade Viking Line sin omsättning i år till 58,8 miljoner euro. I fjol var omsättningen 24,6 miljoner euro. Det är en ökning med 138,9 procent. Men samtidigt blev rörelseresultatet -18,1 miljoner euro mot – 7,7 miljoner euro samma tid förra året. Det framgår av Viking Lines kvartalsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen.

– Det första kvartalet präglades av den nya virusvarianten Omikron, som inverkade mycket negativt på efterfrågan. Under senare delen av februari återhämtade sig efterfrågan i samband med att sportlovsperioden inleddes. Efterfrågan var därefter förhållandevis god under mars månad, säger Viking Lines vd Jan Hanses.

De passagerarrelaterade intäkterna ökade med 226,3 procent jämfört med första kvartalet 2021 till 47,2 miljoner euro. Men drivmedelspriserna slår hårt mot rederiet. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har påverkat energipriserna drastiskt, konstaterar rederiet i kvartalsrapporten.

– Sammantaget är resultatet för kvartalet svagt på grund av de omvärldsfaktorer som samverkat under perioden och som våra åtgärder endast delvis har kunnat motverka. Vi ser med tillförsikt fram emot högsäsongen under vilken efterfrågan på resor i närregioner i år igen förväntas öka, säger Jan Hanses.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)