Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sverigeresandet skjuter fart – starkt uppåt för hotellen

Stockholmshotellen släpar efter men i resten av landet är nu hotellintäkterna åter på samma nivå som innan pandemin. Foto: Wikimedia Coimmons/Anina.

Återhämtningen har nu skjutit ordentlig fart för hotellbranschen, även om Stockholmshotellen släpar efter något. Hotellbranschen utanför Stockholm är nu tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det visar nya siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram via Benchmarking Alliance. Hotellens intäkter ökar också snabbt.

För hotell utanför Stockholms län var intäkterna under mars tillbaka på exakt samma nivå som under motsvarande månad 2019. För svenska hotell som helhet var logiintäkterna nio procent lägre än siffrorna i mars 2019. Motsvarande nivå för hotell belägna i Stockholms län var -22 procent.

– Trenden är tydligt positiv och efterlängtad efter en mycket lång period med svaga intäkter. Branschen kommer från en långvarig kris och är fortfarande mycket bräcklig, men just nu finns det skäl att blicka hoppfullt mot sommaren, säger Stefan Westerberg, chefekonom Stockholms Handelskammare.

I Sverige var de totala logiintäkterna 1 473 miljoner kronor för mars 2022. Det kan jämföras med endast 545 miljoner kronor i mars 2021. Hotellen i Stockholm fick sammantaget in 497 miljoner kronor på logi, jämfört med 142 miljoner kronor i mars 2021. Det är en ökning med 250 procent. För hotell utanför Stockholms län uppgick logiintäkterna till 976 miljoner kronor under mars 2022, att jämföra med 403 miljoner kronor motsvarande månad i fjol.

– Att Stockholm ligger efter i återhämtningen är en naturlig följd av begränsat internationellt resande, särskilt från mer långväga turister och affärsresenärer som utgör en viktig del i stockholms turismnäring. Men utvecklingen går tydligt åt rätt håll.

– På längre sikt är det viktigt att utveckla Stockholm och Sverige som ett attraktivt turistmål. Det handlar bland annat om att satsa på fler och bättre flygförbindelser samt att utveckla Arlanda och Arlandas omkringliggande infrastruktur. Konkurrensen om de utländska turisterna är stenhård, säger Stefan Westerberg.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)