Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trelleborg och Australienföretag i samarbete om vätgasbussar

Trelleborgs kommun och det australiensiska företaget H2X har tecknat ett avtal om vätgasdrivna bussar och sopbilar till Trelleborg. Bild: H2X.

Trelleborgs kommun och det australiensiska företaget H2X har tecknat en avsiktsförklaring om leverans av en vätgasbuss och en sopbil till kommunen. Vätgasbussen, en bränslecellsbuss som drivs med vätgas, är den första leveransen av bussar från H2X till Sverige. Avtalet har förhandlats fram av Trelleborg Energi som ett led i kommunens arbete med att ställa om till en fossilfri fordonsflotta. Vätgasbussen och sopbilen blir de första av tio fordon för Trelleborgs kommun.

Den nya bussen kommer att bli den första höggolvsbuss som har producerats av H2X Global i Europa. Bussarna kommer att användas som skolbussar i och kring Trelleborg.

Produktionen av fordonen för Trelleborg kommer att ske i Göteborg där H2X har sin produktion och service för Sverige.

– H2X banar vägen för vätgasdrivna nyttofordon över hela Norden. Vi är glada att ha tecknat ett samförståndsavtal med Trelleborgs kommun, som ett gemensamt initiativ för att introducera vätgasdrivna skolbussar i regionen, säger Peter Westh, chef Norra Europa för H2X.

– Avtalet innebär ett kliv framåt i omställningen av kommunens fordonsflotta, säger Magnus Sahlin, VD för Trelleborgs Energi.

– Vi vill visa att hållbara energilösningar inte handlar om framtiden, utan att det sker idag. Kommunens första vätgasbuss och sopbil blir ytterligare ett bevis på hur vi tar konkreta steg mot fossilfria transporter i regionen. Den första tankstationen kommer igång i Trelleborg i januari 2023, och tillsammans blir dessa initiativ en fantastisk start på att ställa om transportsektorn här i Trelleborg.

– Som kommun är det självklart för oss att vara med i omställningen av Sveriges fordonsflotta för att nå det nationella målet om fossilfritt samhälle till 2045. Våra nya vätgasdrivna fordon är en del i denna strävan, säger Stina Salomonsson, chef på utbildningsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)