Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu kommer nya regler för överprövning av upphandlingar

Anders Asplund, chefsjurist vid Upphandlingsmyndigheten. Foto: CA Studio.

Från den 1 juli gäller nya regler för överprövning av offentliga upphandlingar. De nya reglerna innebär bland annat att ett krav införs att upphandlingsmål ska hanteras skyndsamt. Dessutom införs så kallade preklusionsfrister i överprövningsmål, vilket reglerar när en leverantör får åberopa nya omständigheter som ska läggas till grund för överprövningen.

– Det har länge funnits en diskussion om överprövningar i Sverige. Syftet med de nya reglerna är att processen för överprövning ska bli effektivare och mer förutsägbar, säger Upphandlingsmyndighetens chefsjurist Anders Asplund.

En av nyheterna är att det införs ett krav på att domstolar skyndsamt ska hantera mål om överprövning av en upphandling eller av ett avtals giltighet. Kravet innebär dock inte att det införs en frist för när ett mål senast ska vara avgjort. Kravet kan exempelvis innebära att domstolarna kan hålla nere tiderna för att kommunicera med parterna i målet och vara återhållsamma med anstånd för yttrande.

– Det återstår att se hur stor effekt kravet kommer att ge. Men det är troligt att det kan få en större effekt på mål som normalt sett tar längre tid, säger Anders Asplund.

Det införs också preklusionsfrister som reglerar när en leverantör får åberopa nya omständigheter som ska läggas till grund för överprövningen. I förvaltningsrätten blir fristen för att göra detta som huvudregel tre veckor från den dag då ansökan om överprövning har kommit in till förvaltningsrätten.

– Även om fristen i första instans blir tre veckor vill vi påminna om att nyare rättspraxis visar att leverantörer behöver påtala brister i upphandlingsdokumenten redan under upphandlingens gång. Om detta inte görs och leverantören ansöker om överprövning så finns det annars en risk att domstolen kommer fram till att leverantören inte anses ha gjort det som kan krävas för att undvika att skada uppkommer, säger Anders Asplund.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)