Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Genombrott för Ebusco på svensk elbussmarknad

Holländska Ebusco har vunnit en upphandling om 36 elbussar till Svealandstrafiken för trafik i Örebro. Bild: Ebusco.

Holländska elbusstillverkaren Ebusco har vunnit sin första order på den svenska marknaden, totalt 36 elbussar. Det är Svealandstrafiken som i sin stora upphandling av elbussar för stads- och regionbusstrafik (klicka här) som har tilldelat Ebusco uppdraget i konkurrens med en rad andra busstillverkare. Svealandstrafiken har också avbrutit upphandlingen av batteridrivna elbussar för regiontrafik med motiveringen att det inte har kommit in något godtagbart anbud.

Upphandlingen gällde tretton eldrivna stadsbussar, 23 batteridrivna BRT-bussar samt tio regionbussar. Åtta bussleverantörer kom in med anbud på stadsbussar och BRT-bussar, två av dem även på elbussar för regiontrafik.

De åtta bussleverantörerna är Ebusco, Eurabus, EvoBus Sverige (Mercedes-Benz), Lecab Lastbilar (Irizar), Solaris, Svenska Neoplan (MAN), Volvo Bussar samt Yutong Eurobus. Solaris och Yutong kom också in med anbud på batteridrivna regionbussar.

Två av leverantörerna uppfyllde inte de obligatoriska anbudskraven när det gäller stadsbussar och BRT-bussar: Yutong Eurobus samt Lecab (Scania). Solaris och Yutong bedömdes inte uppfylla de obligatoriska kraven för eldrivna regionbussar.

Svealandstrafiken har som vinnare valt det anbud som man har bedömt erbjuda bästa förhållande mellan pris och kvalitet. Man har utgått från leverantörens anbudspris och sedan gjort avdrag på priset genom att sätta poäng på anbuden. Poängsättningen har gjorts utifrån angivna utvärderingskriterier. Det har gett ett jämförelsevärde för de olika anbuden.

För stadsbussarna har jämförelsevärdet blivit det här:
Ebusco 100 %
Solaris 103 %
Volvo 104 %
MAN 103 %
Eurabus 139 %
Mercedes-Benz 106 %

För BRT-bussarna är jämförelsevärdet i upphandlingen:
Ebusco 100 %
Solaris 104 %
Volvo 106 %
MAN 110 %
Eurabus 146 %
Mercedes-Benz 104 %

Som vanligt vid offentliga upphandlingar råder tio dagars avtalsspärr.

Läs mer om Svealandstrafikens arbete med hållbara upphandlingar genom att klicka här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)