Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny lätt elbuss för Europamarknaden

Brittiska Switch Mobility (tidigare Optare) lanserar en helt ny batteridriven stadsbuss för europamarknaden, Switch e1. Bild: Swtich mobility.

Den brittiska busstillverkaren Switch Mobility (tidigare Optare) lanserade på tisdagen en helt ny, lätt elbuss med låggolv för den europeiska bussmarknaden. Bussen, Switch e1 är en tolvmeters stadsbuss och med en uppgiven räckvidd på cirka 390 kilometer. Produktionen kommer att ske vid företagets nya anläggning i Valladolid, Spanien. Lanseringen skedde på mobilitetsmässan EuMoExpo som just nu pågår i Paris.

Switch e1 är med sin vikt på mindre än 10,8 ton en av de nya, lätta elbussar som flera tillverkare, exempelvis Mellor, VDL och Ebusco, just nu lanserar på den europeiska marknaden. Jämfört med många andra elbussar är vikten cirka två ton lägre, vilket påverkar såväl räckvidd som driftskostnader.

Switch e1 väger 10 775 kilo, omkring två ton mindre än många konkurrenter. Bild: Swtich Mobility.

Bussen har integrerat chassi och kaross och NMC-batterier med en kapacitet på 389 kWh samt navmotorer från ZF med en maxeffekt på 2 x 125 kW. Laddning sker i depå, en snabbladdning tar under tre timmar och långsam laddning med växelström tar sju timmar.

Inredningen är flexibel med upp till 28 sittplatser och en total kapacitet på upp till 93 passagerare.

Bussen kan fås med antingen 2+2+2 eller 2+2+0 dörrar och med tillgänglighet för rullstolar genom båda de främre dörrarna.

Switch Mobility ägs av den gigantiska indiska fordonstillverkaren Ashok Leyland.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)