Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordlite fusk i SL-trafiken

Kristoffer Tamsons (M): Även de mest hopplösa linjer kan återtas från det tjuvåkande buset till de hederliga bussresenärerna.

Tjuvåkningen i SL-trafiken i Storstockholm låg i maj delvis på historiskt låga nivåer. Bussresenärerna fuskar minst – under maj tjuvåkte endast cirka 1,4 procent av de kollade bussresenärerna. På tunnelbanan var fusket 3,23 procent och i pendeltågstrafiken 4,09. Det är historiskt låga nivåer i spårtrafiken då tjuvåkningen har legat betydligt högre de senaste åren. På lokalbanorna var fusket 5,15 procent.

Det innebär att SL-trafiken för maj uppmätte en total fusksiffra om 2,61 procent. Totalt gjordes 550 000 biljettkontroller i SL-trafiken under maj.

Samtidigt konstaterar SL att riktade kontroller vid Kista busstorg och längs linje 179 i praktiken inneburit en halvering av tjuvåkandet. För busslinje 179 har andelen tjuvåkare minskat från 17 procent till 9 procent sedan SL inledde storkontroller med understöd av polis och ordningsvakter. Innan dess uppskattades mer än var fjärde resenär sakna giltig biljett på linjen.

– Det här är en viktig delseger för en trivsammare och tryggare trafik för alla som gör rätt för sig, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Särskilt den halverade tjuvåkningen på linje 179 mellan Kista och Vällingby ska lyftas fram. Vår kontrolloffensiv med riktade storkontroller understödd av polis och ordningsvakter visar här att även de mest hopplösa linjer kan återtas från det tjuvåkande buset till de hederliga bussresenärerna.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)