Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökad orderingång för Scanias bussar

Buss- och lastbilstillverkaren Scania fick beställningar på fler bussar under det andra kvartalet i år, jämfört med samma tid förra året. Foto: Ulo Maasing.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania fick beställningar på fler bussar under det andra kvartalet i år, jämfört med samma tid förra året. Orderingången uppgick till 1 485 bussar, en ökning med 37 procent jämfört med andra kvartalet 2021. Det framgår av Scanias delårsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen. Mest ökade orderingången i Latinamerika, 150 procent, till 523 bussar med Argentina som starkaste marknad.

Omsättningen för bussarna ökade med två procent under det första halvåret och uppgick till 3 448 miljoner kronor. Under det andra kvartalet ökade omsättningen med 41 procent till 2 238 miljoner kronor.

Scania särredovisar inte lönsamheten i bussverksamhet. För Scania som helhet var omsättningen under första halvåret samma som i fjol, 74,7 miljarder kronor. Lönsamheten minskade med 42 procent till 5,7 miljarder kronor.

Under andra kvartalet i år ökade omsättningen med två procent jämfört med fjolårets andra kvartal till 39,9 miljarder. Rörelseresultatet minskade till tre miljarder.

I Europa ökade orderingången på Scaniabussar med fyra procent och uppgick till 488 bussar.

Scanias leveranser av bussar ökade med 36 procent till 1 288 bussar under det andra kvartalet 2022.

Under det första halvåret ökade beställningarna av bussar med 51 procent jämfört med första halvåret i fjol, från 2 088 till 3 150 bussar. Leveranserna minskade däremot med 36 procent, från 492 till 315 bussar. Även Scanias marknadsandel på den europeiska bussmarknaden minskade, från 6,0 till 5,5 procent.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)