Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Det brittiska TV-bolaget Sky satsar på elbussar för att transportera medarbetare och besökare till sina två stora anläggningar. Foto: BYD ADL.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: TV-bolag satsar på elbussar för sina medarbetare; Litauiska eldrivna dansare till Klaipeda; Polsk storstad köper tyska elbussar.

Storbritannien: Det brittiska TV-bolaget Sky (bland annat med Sky News) satsar på elbussar för att transportera medarbetare och besökare till sina två anläggningar i Edinburgh respektive Osterley, London. TV-bolaget kör inte bussarna själv, utan anlitar en operatör för trafiken, Cobra Corporate Services. Sammanlagt åtta ny elbussar, BYD ADL Enviro200 EV ska användas för trafiken, två i Edinburgh och sex i London.

Bussarna ska ersätta de bussar med konventionell drivlina som idag används av Sky. Elbussarna tillverkas inom ramen för det etablerade partnerskapet mellan BYD och Alexnder Dennis. De är utrustade med BYD:s järnfosfatbatterier och klarar trafiken med endast en laddning om dagen.

Staden Klaipeda i Litauen ska sätta tio elbussar från Dancer i trafik. Foto: Dancer.

Litauen: För två år sedan, 2020, debuterade en ny elbuss med annorlunda utseende på marknaden. Det var Dancer som lanserades av ett företag i Klaipeda och sattes i testtrafik i hemstaden, vilket vi då rapporterade om (klicka här).

Det är en tolv meter lång buss, byggd i kompositmaterial och därmed mycket lätt med en tomvikt på sex ton och försedd med navmotorer.

Sedan lanseringen har inte mycket hörts om Dancer, men nu har det blivit klart att lokaltrafiken i Klaipeda, “Klaipėdos autobusų parkas” (KAP), i en upphandling har tilldelat Dancer uppdraget att leverera tio bussar för leverans nästa år. Närmare tio företag konkurrerade om uppdraget. Bussarna ska drivas med grön energi från förnybara energikällor.KAP har inte köpt bussarna utan leasar dem på ett tioårigt avtal som även omfattar tekniskt underhåll, bygge av laddstationer och elförsörjning.

Gdańsk i Polen köper 18 elbussar från MAN. Foto: Gdańsk stad.

Polen: I veckan blev det klart att den polska staden Gdansk ska köpa 18 elbussar till sin lokaltrafik, men staden köper inte polska utan tyska bussar. Det är MAN som ska leverera 18 Lion´s City E, både 12- och 18-metersbussar. Laddning sker nattetid i depå där lokaltrafiken ska bygga 18 laddstationer.

Bussarna ska också ha särskilda platser för cyklar.

Tillverkningen sker i MAN:s polska bussfabrik i Starachowice och leveranserna ska ske inom fjorton månader.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)