Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förarutbildning i ekonomiskt trångmål

 

YA, Yrkesakademin, har hamnat i ekonomiskt trångmål. Arkivbild: Ulo Maasing.

En av de stora aktörerna när det gäller arbetsmarknadsutbildning av yrkesförare har hamnat i stora ekonomiska problem. Det är Yrkesakademin, YA, som de senaste åren har vunnit stora upphandlingar av arbetsmarknadsutbildningar av buss- och lastbilsförare men nu har hamnat i en mycket ansträngd ekonomisk situation.

Redan i sin senaste kvartalsrapport varnade företaget för den pressade situation man befinner sig i. På torsdagen meddelade företagsledningen att YA:s ekonomiska situation har blivit allt mer ansträngd de senaste veckorna. Läget för YA är nu så allvarligt att det finns en risk att företaget senare den här månaden hamnar på ekonomiskt obestånd och inte längre kan betala sina skulder i tid.

Anledningen till svårigheterna är enligt företagsledningen att Arbetsförmedlingen hittils har anvisat ett väsentligt lägre antal deltagare till de nya yrkesförarutbildningarna än vad Arbetsförmedlingen presenterade i sina prognoser när man under 2021 upphandlade utbildningarna.

Det har gjort att ersättningen från Arbetsförmedlingen har blivit mycket lägre än vad YA räknat med.

Senare den här månaden ska YA betala räntor på stora obligationslån som man har tagit. Det kan YA inte göra med egna medel eftersom kassan i praktiken börjar bli tom. Enligt företagsledningen är YA:s likviditet nu så ansträngd att räntebetalningarna bara går att klara genom att YA får låna pengar från sina ägare, indirekt vissa CapManfonder.

Om inte YA kan nå någon uppgörelse med obligationernas innehavare och/eller YA kan få tillskott eller lån från ägarna eller någon annan är risken påtaglig att YA under andra halvan av september kan hamna i en brist på likviditet som är så allvarlig att det finns en risk för att företaget helt enkelt hamnar på obestånd, skriver företagsledningen i en ekonomisk information.

Förutom med arbetsmarknadsutbildningar av yrkesförare är YA också aktivt med en rad andra utbildningar. Företaget grundades 1997 som ett familjeföretag. Sedan 2014 ägs det av det nordiska investmentföretaget CapMan och bedriver verksamhet på ett 50-tal orter i hela Sverige samt i Finland. Antalet medarbetare är cirka 1 000.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)