Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning av bussregistreringarna – Volvo i topp

Volvo toppar registreringsstatistiken för nya bussar under augusti. Foto: Volvo Bussar.

Antalet nyregistrerade bussar i Sverige ökade kraftigt under augusti, jämfört med samma tid i fjol. Därmed fortsätter den trend som har gällt i år. Bakom ökningen ligger trafikstarter för upphandlad trafik och ett ökat resande i kölvattnet efter pandemin. Nästan var femte nyregistrerad buss under augusti var en elbuss. Det visar siffror från branschorganisationen Mobility Sweden.

– Under augusti registrerades 207 nya bussar, en ökning med ca 172 procent jämfört med samma månad i fjol. Hittills i år har 797 nya bussar (både tunga och lätta) registrerats, vilket är en ökning med ca 63 procent. Registreringarna under januari – augusti ligger nu nära tio procent över utfallet för helåret 2021, 728 bussar, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden.

– 2021 var emellertid ett svagt bussår och registreringarna minskade med ca 57 procent jämfört med 2020. Årets uppgång kan härledas till offentliga upphandlingar samt ökat resande när pandemin klingat av. Under augusti var ca 19 procent av nyregistreringarna en elbuss, totalt 39 elbussar. Hittills i år uppgår andelen elbussar till knappt 24 procent jämfört med ca 30 procent januari-augusti 2021.

Här är topplistan över nyregistrerade tunga bussar under augusti:

Volvo 98
MAN 23
Mercedes-Benz 13
BYD 5
Setra 5
Scania 4
Van Hool 4
Temsa 2
Neoplan 1

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)