Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Österrikiska K-bus Kutsenits har nu levererat över 85 elbussar. Foto: K-bus.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Närmare hundra för busstillverkare; Jätteupphandling av elbussar och elbusservice till Milano; Kinesiska elbussar transporterar miljödelegater;

Österrike: Den österrikiska mini- och midibusstillverkaren K-Bus Kutsenits har nu levererat mer än 85 elbussar till trafikföretag i hemlandet och internationellt, bland annat till Stockholm. Det uppger företaget som är specialiserat på bussar med upp till sex tons totalvikt.

Samtliga bussar har låggolv och rullstolsplats. Räckvidden på en laddning uppges vara upp till 200 kilometer och laddning tar en timme via CCS-kontakt. Alla K-bus modeller kan också fås med dieseldrift. I stadsbussutförande är kapaciteten upp till 32 personer, men K-bus finns också som minibuss för 8+1 passagerare och kan då köras av förare med B-körkort.

Lokaltrafiken i Milano, ATM, har gått ut med en stor upphandling av 340 elbussar. De elbussar ATM hittills har köpt är samtliga från Solaris. Foto: Solaris.

Italien: Den norditalienska storstaden Milano har inlett en mycket stor upphandling av batterielektriska bussar. Upphandlingen gäller totalt 340 elbussar med låggolv till ett uppskattat värde av cirka 3,6 miljarder kronor.

Upphandlingen är uppdelad i tre paket. Det största av dessa omfattar 205 elbussar med en längd av cirka tolv meter och tre dubbeldörrar. Det andra paketet avser 105 batteridrivna ledbussar om cirka 18 meters längd och med fyra dubbeldörrar. Båda avtalen omfattar inte enbart själva fordonen utan även service och underhåll av bussarna under cirka 200 månader, det vill säga drygt 16 år.

Det tredje paketet gäller 30 tolvmeters elbussar med två och tre dörrar.

Lokaltrafiken i Milano, ATM, är sedan tidigare en stor Solariskund och samtliga elbussar i staden har levererats av den polska busstillverkaren. 2020 beställde ATM mer än 100 elbussar från Solaris och i december la ATM en order på 50 trådbussar hos tillverkaren.

ATM har som mål att alla dieselbussar ska vara borta från staden senast 2030.

Delegaterna vid klimatkonferensen COP 27 transporteras i elbussar från Higer. Foto: Higer.

Egypten: Delegaterna vid det pågående klimattoppmötet i Sharm el-Sheik, Egypten, transporteras i elbussar från den kinesiska busstillverkaren Higer. Bussarna tillverkas av Higer och företagets egyptiska partner G Company.

De båda företagen har samarbetat sedan 2020 och G Company har sedan dess investerat i en produktionsanläggning för att tillverka Higers elbussar i Egypten.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)