Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordmånga tar bussen i Skellefteå

Resandet med Skellefteå Buss´ lokaltrafik i Skellefteå har ökat kraftigt och ligger nu markant över tiden före pandemin. Foto: Skellefteå Buss.

Skellefteå Buss´ lokaltrafik slår rekord. Under de senaste sex månaderna har antalet resor i lokaltrafiken i Skellefteå ökat med 76 procent jämfört med motsvarande period 2020. Dessutom är ökningen 17 % jämfört med samma period 2019, det vill säga före pandemin.

– Att återhämtningen har gått så snabbt är bland annat ett resultat av satsningarna på kollektivtrafiken och det senaste halvåret har vi haft flest antal resor någonsin i lokaltrafiken, säger Skellefteå Buss´ vd Marie Larsson.

Liksom när det gäller annan kollektivtrafik slog coronapandemin hårt mot resandet med bussarna i Skellefteå. Där minskade lokaltrafiken med 33 % maj-oktober 2020, jämfört med samma period året före. Nedgången höll i sig ända till april 2022, som var en tydlig brytpunkt då resenärerna återvände till kollektivtrafiken.

– Det har skett en ökning i kollektivtrafiken i hela landet, men av de siffror som jag har sett har ingen haft en lika stor uppgång som vi här i Skellefteå. Att antalet resor har ökat med 17 % jämfört med året före pandemin är verkligen positivt. Ökningen hade inte varit genomförbar utan de modiga politiska beslut som möjliggjorde trafikomläggningen, med snabbare linjer, nya zoner och taxor samt ökad turtäthet som har skapat bättre förutsättningar för arbetspendling. Dessutom har den allmänna återgången efter pandemin och Skellefteås kraftiga tillväxt självklart också spelat in, säger Marie Larsson.

– Om Skellefteå ska kunna växa och vara en attraktiv plats att bo och verka på måste fler välja andra alternativ än bilen. Därför är det positivt att se hur många av de som har flyttat hit för att jobba redan är vana att välja kollektivtrafik.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)