Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Irizar har fått sin första elbussorder, tillika sin allra första order, i Polen. Foto: Irizar.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Spanska Irizar in i Polen; Fler ledbussar för Solaris; Fler elbussar och fler Yutong till Keolis.

Polen: Den spanska busstillverkaren Irizar, som i Sverige är mest känd för sina turistbussar, har gjort en första inbrytning på den polska marknaden. Det är lokaltrafiken i staden Krakow (MPK Krakow) som har beställt fyra batterielektriska bussar med option på ytterligare tre. Därmed blir Krakow första stad i Polen med elbussar från Irizar i trafik.

Ordern från MPK Krakow är intressant därför att lokaltrafikföretaget hittills i sina upphandlingar enbart har köpt elbussar från Solaris som hittills har levererat eller har order på cirka 100 elbussar från MPK Krakow.

Den modell som MPK Krakow har beställt från Irizar är 12-metersversionen av Irizar ie med kapacitet för 91 passagerare, varav 26 sittande. Batterierna är Irizars egna och laddstationerna levereras av Jema Energy, ett företag i Irizarkoncernen.

Solaris har levererat bussar till polska Łódź sedan år 2000. Nu har företaget fått sin första elbussorder från staden. Foto: Solaris.

Polen: Samtidigt har Solaris fått sin första elbussorder från den polska staden Łódź. Solaris ska leverera åtta Urbino 18 electric ledbussar till staden under andra halvan av nästa år. Även här gäller kontraktet också laddinfrastruktur.

Bussarna är utrustade med högenergibatterier med en kapacitet på över 400 kWh. Laddning kan ske såväl via ccs-kontakt som via inverterad pantograf. Kapaciteten är minst 110 passagerare, varav 35 sittande.

Łódź fick sina första bussar från Solaris redan år 2 000, men ordern på de åtta ledbussarna är den första som Łódź lägger på elbussar.

Kinesiska Yutong, största bussmärke i Danmark i år, levererar ytterligare elbussar till Keolis. Bild: Keolis Danmark.

Danmark: Den internationella buss- och spårtrafikoperatören Keolis får fler elbussar. Keolis har fått ett förlängt trafikavtal för trafiken på en linje i Köpenhamn som företaget kör på uppdrag av trafikhuvudmannen Movia. Det innebär att Keolis i Köpenhamn ska sätta in ytterligare 17 elbussar i sin trafik i den danska huvudstaden. Idag har företaget 28 elbussar där.

Den fyraåriga kontaktsförlängningen innebär också att kinesiska Yutong stärker sin ställning på den danska marknaden eftersom de nya elbussarna ska levereras av Yutong. Keolis Danmark är sedan tidigare en stor kund hos Yutong. Den kinesiska busstillverkaren är hittills i år största bussleverantör och största elbussleverantör på den danska marknaden (klicka här).

Nederländerna: Även i Nederländerna ska Keolis utöka sin flotta av elbussar. Där har trafikföretaget fårr ett tvåårigt förlängt trafikavtal i Utrectområdet och ska sätta in ytterligare sju elbussar i trafiken.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)