Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skellefteå Buss delas i två

Kommunägda Skellefteå Buss ska delas upp i två bolag. Foto: Skellefteå Buss.

Kommunägda Skellefteå Buss kommer att delas upp i två bolag, Skellefteå Lokaltrafik AB samt Skellefteå Regiontrafik AB. I framtiden ska företagets regiontrafik avvecklas, skriver Norra Västerbotten. Skellefteå Buss kör idag regiontrafik till bland annat Bureå, Boliden, Byske och Jörn.

– Det är olyckligt, men efter ingående utredningar så kan inte Skellefteå buss lägga anbud på omlandstrafiken, asäger Lorents Burman (S), kommunalråd, till tidningen.

Skellefteå Buss har kört trafiken i hela kommunen, alltså även i Skellefteå omland, i nära trettio år. Frågan om kommunen och Skellefteå Buss skulle teckna nytt avtal togs upp i kommunfullmäktige i Skellefteå för ett drygt år sedan. Svenskt Näringsliv hävdade då att upplägget stred mot konkurrenslagstiftningen.

Den regionala trafiken upphandlas i konkurrens av Region Västerbotten via länstrafiken.

– Det visar sig att det med största sannolikhet inte är korrekt att Skellefteå buss lägger anbud på omlandstrafiken, säger Lorents Burman.

I kommunstyrelsens arbetsutskott blev därmed beslutet att dela upp Skellefteå buss i två bolag. Det nybildade bolaget Skellefteå regiontrafik AB kommer att avvecklas i takt med att gällande avtal löper ut. Det första avtalet löper ut om fem år och det sista om åtta år. Därefter kommer Skellefteå Lokaltrafik AB inte att lägga anbud på regiontrafiken.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)