Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svagt neråt för hotellen

En bussgrupp vid ett Stockholmshotell. Hotellbeläggningen har nu börjat vika svagt neråt på grund av den ekonomiska osäkerheten. Foto: Ulo Maasing.

Det försämrade ekonomiska läget börjar nu märkas på hotellmarknaden. Under november sjönk beläggnigen på hotellen i Sverige något jämfört med motsvarande månad 2019, alltså året innan pandemin. Samtidigt som beläggningen har minskat tar hotellen mer betalt för rummen än 2019. Det visar siffror från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare analyserat.

Under november var beläggningsgraden för landets hotell 63,8 procent. För hotellen i Stckholm var siffran 66,9 procent. Båda siffrorna ligger under 2019 års nivåer då motsvarande siffror för Sverige var 67,1 procent för Sverige och 71,8 procent för Stockholm.

Men trots att beläggningen minskat har hotellens logiintäkter ökat och överstiger både förra årets nivåer och 2019 års nivåer. I november var logiintäkterna i hela hotellbranschen 10 procent högre än i november 2019 och i Stockholm uppgick ökningen till 6 procent. Det innebär att genomsnittspriset för en hotellnatt i Sverige har ökat med 8 procent sedan 2019. I Stockholm uppgår ökningen till 7 procent.

Siffror från Konjunkturistitutet visar dock att hotellen ser dystert på framtiden. Under november månad uppgav 18 procent fler hotellföretag att de bedömer att efterfrågan kommer att minska under det kommande kvartalet, jämfört andelen hotell som tror på det motsatta. För bara två månader sedan trodde majoriteten av hotellen på en ökad efterfrågan.

Taggat som:

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)