Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hållplatsen lyser grönt när någon väntar

När en resenär stiger in i busskuren lyser denna grönt. Bild: Nobina.

När en resenär kliver in i busskuren lyser denna grönt. Det gör att bussföraren aldrig riskerar att missa resenärer som väntar på bussen. Det är bussoperatören Nobina som testar en ny lösning i sitt trafikområde Norra Skåne.

Rörelsesensorer känner av om en person går in i busskuren. Då tänds en grön ljusslinga som lyser upp glaset på busskurens sida. Än så länge är det ett test med busskurerna som börjar lysa grönt när resenärerna kommer in.

Testet startade förra vintern på två hållplatser längs linje 298, mellan Ekeby och Helsingborg, och har nu utökats med ytterligare en hållplats och kommer att utökas med ännu en hållplats. Helsingborgs stad har förklarat sig positivt till projektet och efter input från Nobinas förare håller staden just nu på att titta på fler hållplatser där lösningen kan användas.

– Det är med resenären i fokus som vi har tagit fram detta projekt, då det ibland kan vara svårt att se om någon står och väntar i mörkret. På det här sättet säkerställer vi att vi gör allt vi kan för att undvika att vi missar resenärer som väntar i busskurerna, säger Mathilda Boklund Lhonneur, affärsutvecklare vid Nobina Norra Skåne.

– Det är så kul att detta projekt fortskrider och kommunen är verkligen på tårna och vill veta vad förarna tycker.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Nu är ju det här än så länge bara ett test, men det låter som en bra idé!
    Dock hoppas jag att ni senare ändrar grönt till rött…:
    Om någon väntar, lyser hållplatsen röd, och röd betyder ju att man ska stanna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)