Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hämta passet när du köper middagsmaten

Snart kan estländska medborgare hämta ut sitt nya pass samtidigt som de handlar middagsmaten – och de kan göra det även i Finland.

Under 2022 utbröt totalt kaos i polisens passhantering i Sverige. Haveriet saknade motstycke i andra europeiska länder, även om man på flera håll också i våra grannländer hade ett hårdare tryck än vanligt när det gäller nya pass. För att öka servicen och göra det enklare för medborgarna att få ut nya pass kommer estländare från mitten av januari att kunna hämta ut sina nya pass samtidigt som de handlar middagsmaten. Snart kommer de även att kunna göra det i Finland.

Därmed behöver estländarna inte längre gå till polisen för att få ut sitt pass. Själva ansökan, däremot, måste även i fortsättningen göras genom ett personligt besök hos passmyndigheten.

De anställda i butikerna som får lämna ut pass kommer att gå igenom en särskild bakgrundskontroll av myndigheterna och utbildas innan de får hantera pass. Men de behöver inte vara estniska medborgare.

Den 12 januari lanserar den estniska passmyndigheten möjligheten för estländare att hämta sitt pass i fem av livsmedelskedjan Selvers stora butiker, fyra av dem i Tallinn och en i Pärnu. Efterhand tillkommer fler butiker och redan i april ska estländare kunna hämta sitt nya pass i 50 butiker över hela landet, likaså i fem städer i Finland: Uleåborg, Åbo, Kupoio, Vasa, Tammerfors och Helsingfors.

Det blir informationsdisken i butikerna som lämnar ut passen och enligt vad Selver har uppgett för den estniska televisionens nyhetsprogram Aktuaalne Kaamera har företaget nu allt på plats för att börja lämna ut pass, övervakningssystem, kassaskåp och särskilda dataprogram.

Det är inte bara nya pass som ska kunna lämnas ut i butikerna utan även nationella ID-kort, uppehållstillstånd, e-legitimationer och andra handlingar som utfärdas av den myndighet som hanterar passansökningarna.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)