Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kinesiska bussar dominerar på andra sidan bron

En elbuss från Yutong i Odense, Danmark. Kinesiska Yutong blev i fjol största bussmärke på den danska marknaden, följd av likaledes kinesiska Golden Dragon. Foto: Leif Jørgensen/Wikimedia Commons.

Bara ett sund och en bro skiljer länderna åt. Men Sverige och Danmark är i praktiken skilda världar på bussmarknaden. När det gäller fullstora bussar dominerar kinesiska busstillverkare helt marknaden i Danmark medan de alltjämt har en rätt blygsam ställning i Sverige. De svenska busstillverkarna Volvo och Scania var under 2022 nästan helt frånvarande när det gäller försäljningen av nya bussar i Danmark – Scania sålde en buss, Volvo ingen. Åtta av tio nyregistrerade stora bussar i Danmark i fjol var en elbuss.

Största bussmärke i Danmark under 2022 var Yutong, tätt följd av likaledes kinesiska Golden Dragon.

Det visar den genomgång som bussmagasinet.se har gjort av De Danske Bilimportørers statistik av nyregistrerade bussar i Danmark. Danske Bilimportører är den danska motsvarigheten till den svenska branschorganisationen Mobility Sweden.

Den danska statistiken är indelad på ett annat sätt än den svenska. Den redovisar inte nyregistreringarna när det gäller tunga bussar (över tio ton) och övriga. Istället är det nödvändigt att gå igenom registreringsstatistiken, dels märke för märke, dels modell för modell.

I Sverige toppades nyregistreringarna av tunga bussar i fjol av Volvo, MAN och Scania. Ingen av dessa klarade att placera sig topp 3 i Danmark förra året. Bäst placerade sig MAN, medan Scania endast hade en nyregistrerad buss och Volvo ingen.

Totalt nyregistrerades i Danmark 667 nya bussar under fjolåret, men då är långt ifrån alla stora bussar. Av de 178 Mercedes-Benz bussar som registrerades var således 154 Mercedes-Benz Sprinter och endast 24 stora bussar.

Det kan också vara värt att notera att samtliga bussar från Van Hool som registrerades under året var elbussar av företagets nya A-modell.

Av de 463 fullstora bussar som registrerades i Danmark under förra året var hela 377 eldrivna. Drygt 80 procent av de stora bussarna var således en elbuss. Av samtliga bussar, alltså även med mindre bussar inräknade, var 60 procent eldrivna.

Så här ser nyregistreringarna av fullstora, tunga, bussar i Danmark ut under 2022:

Yutong 99
Golden Dragon 90
Ebusco 69
Van Hool 67
Setra 40
MAN 31
Solaris 31
BYD 21
Iveco 10
Isuzu 2
Irizar 1
Neoplan 1
Scania 1

Läs också vår presentation av den svenska registreringsstatistiken (klicka här)!

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)