Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ryanair surar över EU-pengar till skolbussar

Ett av Ryanairs flygplan på Dublins flygplats. Foto: Wikimedia Commons/Tonkie.

Det irländska flygbolaget Ryanair har härsknat till över hur Irlands regering använder EU-pengar för att minska koldioxidutsläppen. En stor del av de 485 miljoner euro (cirka 5,3 miljarder SEK) satsas av regeringen på busstrafik, inte minst skolbussar. Pengarna borde gå till flyget istället, klagar Ryanair som talar om ”skandal” och att beslutet är ”mycket bekymmersamt”.

Det stora, statliga bussföretaget Bus Éireann får av regeringen 76 procent av EU-medlen, motsvarande 368 miljoner euro. Bus Éireann har en omfattande kollektivtrafik över hela den irländska republiken, både stadstrafik, regiontrafik och långväga trafik. Dessutom kör företaget skolbussar.

Ryanair menar att EU-medlen går till att stötta ett statligt bussföretag som inte är lönsamt. Enligt Ryanair täcker EU-medlen för närvarande 25 procent av bussföretagets totala, årliga kostnader. Dessutom klagar flygbolaget på att resterande 24-procent av EU-pengarna används till ”klimatåtgärder” utan att dessa är definierade.

Det irländska transportministeriet pekar däremot att det är rätt att använda EU-pengarna till skolbussar som används av cirka 120 000 elever. Av dem behöver 16 000 specialundervisning. Om eleverna inte hade tillgång till skolbussar skulle flertalet av dem ha skjutsats i privatbilar med en betydande ökning av utsläppen som följd, framhåller Transportministeriet.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)