Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jönköping: ”Stora prisökningar ger vissa minskningar av busstrafiken”

En betydande del av nerskärningarna av busstrafiken i Jönköpings län ska göras på kvällsturer. Foto: Ulo Maasing.

Tidigare i veckan blev det känt att Jönköpings Länstrafik, JLT, planerar nerskärningar i busstrafiken från i sommar. Orsaken är de dramatiska ökningarna av drivmedelspriserna. ”Men för de allra flesta resenärerna kommer busstrafiken att fortsätta precis som tidigare”, framhåller nu JLT, även om det ännu inte är spikat var nerskärningarna ska göras.

JLT pekar på att prisökningarna på el, diesel, HVO med mera har lett till att JLT drabbas av stora ekonomiska underskott varje månad.

De nerdragningar i busstrafiken som nu planeras ska spara 40 miljoner kronor åt JLT så att budgeten är i balans vid årsskiftet 2023/2024.

Enligt JLT kommer nerdragningarna att koncentreras till busslinjer och turer där ”resenärerna som helhet” märker av förändringarna som minst. Det betyder att det i första hand gäller linjer med få resenärer, turer på tider när färre reser med kollektivtrafiken och linjer där det går både buss och tåg, alternativt flera busslinjer på samma sträcka.

– Vi förstår att det finns resenärer som får lite svårare att åka med kollektivtrafiken, men trafikförändringarna är nödvändiga för att vi ska ha en långsiktigt stabil kollektivtrafik, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på JLT.

Nerdragningarna görs vid tidtabnellsskiftet den 19 juni. I mitten av mars kommer det att vara klart exakt vilka minskningar i trafiken som då kommer att ske.

Taggat som: ,

1 kommentar »

  1. Finns det ingen som tänkt på att det kanske går att minska ned på personalkostnaden när det gäller JLT: s administration på kontoret i Jönköping ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)