Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Larm om brister hos ledningen utreds av ledningen

Din Tur är regional kollektivtrafikmyndighet i Västernorrland.

I december 2021 började den nya så kallade visselblåsarlagen att gälla. Det innebär att den som larmar om oegentligheter eller missförhållanden på arbetsplatsen skyddas. Under kort tid har det kommit in fyra visselblåsningar till Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, Din Tur. Samtliga tar upp missförhållanden i myndighetens ledning och ska utredas av – ledningen. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Samtliga visselblåsningar som gäller ledningen tar upp problem med mobbning och missförhållanden på arbetsplatsen. Visselblåsningarna skickades vidare till förbundsdirektionens ordförande Sara Nylund (S) som skickade dem vidare till ledningen som alltså ska utreda kritiken mot sig själv.

Enligt Arbetsmiljöverket ska visselblåsningar utredas av personer som är oberoende och självständiga.

– Det finns rutiner för hur visselblåsningar ska hanteras, säger Sara Nylund till SR Västernorrland.

– Men om våra rutiner stämmer överens med Arbetsmiljöverkets krav på oberoende och självständiga personer som utreder visselblåsningar är en fråga som är svår för mig att svara på. Jag är inte expert på visselblåsningar.

Visselblåsarlagen innebär att den som larmar om oegentligheter på sin arbetsplats skyddas. Lagen gäller dels offentliga arbetsgivare, dels privata arbetsgivare med 50 eller fler anställda. Lagen skyddar inte bara de anställda utan också tidigare anställda, leverantörer, aktieägare, volontärer, arbetssökande och personer som hör till företagets ledning och tillsynsorgan. Lagen skyddar också individer som hjälper eller på något sätt stöder visselblåsaren.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)