Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny intercitybuss från Setra (uppdaterad version)

Setra premiärvisade på onsdagen sin nya MultiClass 500. Foto: Daimler Truck.

Bara några månader efter att ha presenterat en rejäl ansiktslyftning på sina turistbussar i ComfortClass 500- och TopClass 500 visade Setra på onsdagen för ledande europeiska fackmedia upp en lågentrébuss för region- och förortstrafik, men också användbar i stadstrafik. Det är den helt nyutvecklade Setra MultiClass 500 LE-serien som nu gör entré på marknaden. Bussen ska lanseras i fyra längder och i två- och treaxliga versioner. Att Daimler Buses konstruktörer har sneglat på den skandinaviska marknaden är uppenbart eftersom nykomlingen klarar kraven i såväl Bus Nordic som tyska VDV.

Produktionsstart för tvåaxliga versioner på cirka 12 – 13 meter blir det i slutet av året, den kompakta S 510 LE och den treaxliga S 518 LE kommer i produktion i början av 2024.

Fronten är en karakterisk Setra, men i övrigt är designen helt ny. Foto: Daimler Truck.

Nya MultiClass 500 LE kommer att finnas i längder om 10,51 – 14,52 meter och som klass I- och klass II-buss.

Designen är ny, även om fronten känns igen från Setras andra modeller. Men i övrigt är det en helt ny skapelse från Setra.

I tvåaxlig version kan Setra 500 LE även fås med hybriddrift med samma teknik som Mercedes-Benz använder i sina Citaro och Intouro.

Exteriören är uppdelad i två sektioner.

I tvåaxliga version kan den nya Setran även fås som hybridbuss. Foto: Daimler Truck.

I låggolvsdelen, som sträcker sig omedelbart bakom mittdörrarna, är sidofönstren stora och djupt nerdragna, i den bakre delen lägre men med rundade hörn i början och slutet av fönsterpartiet. Från låggolvsdelen leder tre låga trappsteg upp till den bakre delen.

Den nya modellserien är modulärt byggd, och modulariteten är konsekvent genomförd. Oavsett längd är det främre överhänget 2710 millimeter och det bakre 3300 millimeter.

Bussen kan fås med flera olika dörrlösningar.

Framdörren kan fås som en enkeldörr i två olika bredder, alternativt som en ännu bredare dubbeldörr. Mittdörren kan vara enkel eller dubbel.

Samtliga modeller kan också fås med en tredje dörr bakom bakaxeln. Flera typer av rullstolsramop finns och för första gången erbjuder Setra en mekanisk ramp för framdörren.

Inredningen kan fås i en rad varianter, med eller utan podestrar i låggolvsdelen och med stolar för olika trafikuppgifter. Bild: Daimler Truck.

Inredningen kan fås i en rad utföranden, beroende på kundens önskemål.

I låggolvsdelen kan bussen fås med podestrar på valfri sida eller båda sidor. En rad olika stolar erbjuds, anpassade för olika trafikuppgifter från stadstrafik till turist- och beställningstrafik.

De fyra versionerna är:

a) MultiClass S 510 LE som är en kompakt intercitybuss. Axelavståndet är 4 500 millimeter, längden 10,51 meter, vändradien 17,3 meter och sittplatskapaciteten maximalt 39 platser.

b) MultiClass S 515 LE, det vill säga den buss som Setra premiärvisade på onsdagen i Neu-Ulm. Längden är 12,21 meter och passagerarkapaciteten max 51 platser.

c) MultiClass S 516 LE är en tvåaxlig, 12,92 meter lång buss med max 55 sittplatser.

d) MultiClass S 518 LE, 14,52 meter lång, treaxlig och med upp till 63 sittplatser.

Förarplatsen finns i tre versioner. Foto: Daimler Truck.

Förarplatsen finns i tre versioner: Cockpit City för stadsbussar som uppfyller den tyska lokaltrafikorganisationen VDV:s normer, Cockpit Basic City för stads- och regiontrafik samt Cockpit Basic för regiontrafik och längre linjer och beställningstrafik.

En rad system för förarstöd finns. PPC, Predictive Powertrain Control, finns sedan tidigare på Daimlers turistbussar och lastbilar och är ett system för att med hjälp av 3D-kartor och GPS-data läser av topografin framför fordonet och anpassar hastighet och växel till det. Nu täcker kartmaterialet in nästan alla vägar i Europa utanför städerna. Systemet tar hänsyn till korsningar och rondeller och är kopplat till farthållaren, ACC. PPC minskar automatiskt bussens hastighet när den kör in i städer, innan skarpa svängar på landsväg och så vidare. I nya MultiClass 500 introduceras systemet också i bussar för regiontrafik.

Ny är också den andra generationens bromsassistent, Preventive Brake Assist 2. Systemet är utvecklad för bussar i linjetrafik. Det kan identifiera flera hinder samtidigt och eventuella inbromsningar är anpassade så att stående passagerare inte ska råka illa ut. Det använder en kombination av radarsensorer för både korta och långa avstånd tillsammans med en kamera för att varna för både stillastående och rörliga objekt.

De tvåaxliga versionerna av bussens har Daimlers OMX 936 sexcylindriga motor som finns med antingen 299 eller 354 hästkrafter. Den treaxliga MultiClass S 518 LE har den sexcylindriga OMX 470-motorn på 394 hästkrafter. Flera olika växellådor från Voith och ZF finns.

I hybridversion är MultiClass 500 LE utrustad med en elmotor på 14 kW som får sin energi från två batterier som laddas bland annat när bussen bromsar.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)