Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sätt bilen på bussen och res bekvämt

Koncept: Symones bränslecellsdrivna dubbeldäckare. Bild: Symone.

Biltåg är ingen nyhet. På flera håll på kontinenten finns sådana där resenären kan köra ombord sin bil på särskilda vagnar på ett tåg och sedan resa längre sträckor utan att behöva köra. Men bilbuss? Javisst, säger det franska startupföretaget Symone som har skapat ett koncept. Lyxigt bussresande där bilen följer med och ger rörelsefrihet på resmålet.

På nedre planet finns 18 lyxiga fåtöljer. Bild; Symone.

Konceptet bygger på en vätgasdriven dubbeldäckad buss där bilarna transporteras på övre planet medan passagerarna reser på det nedre.

Inredningen ligger i nivå med, eller snarare över lyxig förstaklass på tåg.

En lift lyfter upp bilarna till det övre planet. Bild: Symone.

Än så länge finns bilbussen endast som en idé, ett koncept, lanserat av startupföretaget Symone som är baserat i den franska staden Dijon. Företaget arbetar på att utveckla en buss som kan ta fyra eller fem bilar på taket.

Passagerarna reser komfortabelt på den nedre våningen där det finns 18 sittplatser – vilket i sin tur antyder att det inte blir billigt att ta bilbussen. Det finns ju inte så många resenärer att slå ut kostnaderna på…

Och billig är bilbussen inte bli att tillverka.

Startupföretaget har skramlat ihop nästan fyra miljoner kronor för att utveckla konceptet. Ambitionen är att kunna presentera det första fordonet nästa år och att år 2030 ha hundra bilbussar ute på marknaden.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)