Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Återhämtning för färjorna

Trafiken till och från de finska hamnarna bidrog mest till ökningen av utrikesresandet med färjor i svenska hamnar. Foto: Viking Line.

Den internationella färjetrafiken till och från svenska hamnar har återhämtat sig efter pandemin, även om den ännu inte ligger på de nivåer som gällde innan pandemin. Det visar ny statistik från myndigheten Trafikanalys. Under fjärde kvartalet 2022 var det totala antalet passagerare i svenska hamnar 5,2 miljoner, en ökning från 4,6 miljoner passagerare samma kvartal 2021. Medan utrikestrafiken har återhämtat sig ligger Gotlandsfärjorna på en något lägre nivån än samma period år 2021. Passagerartrafiken till och från finska hamnar bidrog mest till den totala ökningen.

– Färjetrafiken till och från utländska hamnar fortsatt återhämtar det passagerarbortfall som vi såg i början av pandemin. Resandet ligger dock fortfarande drygt 15 procent under nivåerna innan pandemin, säger Björn Tano, projektledare på Trafikanalys.

Antal passagerare i utrikes trafik har ökat, från 4,0 miljoner till 4,7 miljoner passagerare jämfört med samma kvartal 2021. Trafiken till och från de finska hamnarna bidrog mest till ökningen med nästan 300 000 fler resenärer. Näst mest bidrog Öresundstrafiken med nästan 200 000 fler passagerare än motsvarande kvartal 2021. Även trafiken till och från norska hamnar bidrog till ökningen med 150 000 fler resenärer.

Antal passagerare i inrikes trafik, dvs. främst trafik till och från Gotland, minskade med 6 procent, från 564 000 passagerare till 529 000 passagerare i hamnarna.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)