Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Största resmässan mindre men ändå stor

Välkommen tillbaka världen hälsade ITB i Berlin. Drygt 90 000 fackbesökare från mer än 180 länder hörsammade inbjudan. Foto: Messe Berlin.

Världens största resmässa, ITB i Berlin, håller fortfarande ställningarna efter tre års uppehåll på grund av covid-19-pandemin. Men årets mässa, som avslutades på torsdagen, var ändå märkbart mindre än mässorna under åren innan pandemin. Tidigare har ITB varit ett fem dagar långt arrangemang och öppnat dörrarna även för allmänheten under de två sista dagarna. Men i år var ITB en renodlad fackmässa med cirka 5 500 utställare från 161 länder.

Till skillnad från tidigare år använde inte årets ITB Berlinmässans alla 27 hallar – flera av mässhallarna var avstängda för renovering, bland annat hall 18 där normalt de nordiska länderna har sina montrar.

Totalt räknade ITB i år in 90 127 fackbesökare från över 180 länder under de tre mässdagarna. Det kan jämföras med 113 500 fackbesökare år 2016 och 113 500 fackbesökare 2019. På plats fanns också cirka 3000 mediarepresentanter. Men även om besökarna var färre i år än innan pandemin torde arrangörerna ändå vara nöjda.

Årets värdland var Georgien. Samtidigt som landets representanter på mässan arbetade hårt för att sälja in Georgien som resmål engagerade sig tusentals människor, stödda av presidenten, i massiva protester på huvudstaden Tiblisis gator mot att regeringen vill införa Moskvainspirerade lagar för att kväsa press- och organisationsfrihet. Till följd av protesterna drog den georgiska regeringen tillbaka lagförslaget – åtminstone tills vidare.

Nästa ITB Berlin äger rum den 5 – 7 mars 2024, även det en tisdag – torsdag.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)