Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler tjejer till fordons- och transportprogrammet

Antalet tjejer som studerar på gymnasieskolans fordons- och transportprogram ökar. Foto: Transportföretagen.

Antalet tjejer som studerar på fordons- och transport-programmet har ökat kraftigt. Under det här läsåret studerar 3 223 tjejer på programmet, vilket är en ökning med 214 elever från föregående läsår. Det visar färsk statistik från Skolverket.

Antalet antagna elever till fordons- och transportprogrammet har ökat med 32 procent jämfört med 2017/18. Numera är nästan var fjärde elev (23,5 procent) på fordons- och transportprogrammet tjej.

Skolverkets statistisk visar att andelen antagna elever i årskurs 1 minskade marginellt. Det råder ett fortsatt högt söktryck till fordons- och transportprogrammet. Sedan läsåret 2015/2016 har den transportrelaterade gymnasieutbildningen haft en stor ökning i antalet elever (36 procent).

– Fordons- och transportprogrammet lockar ett stort antal elever. Vi hade naturligtvis förhoppningar om att uppgången sedan 2017 skulle fortsätta, men nedgången i antalet antagna är marginell. Att gymnasieskolan inte numerärt kan tillfredsställa transportbranschens rekryteringsbehov gör naturligtvis att vuxenutbildningen blir än viktigare, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning vid Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)