Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

40 000 värmlänningar berättar om resor

Region Värmland inleder i dagarna en stor resvaneundersökning. Foto: Region Värmland.

Region Värmland inleder i dagarna en stor resvane-undersökning. Sedan den förra undersökningen har nio år och en pandemi passerat. Regionen skicka nu ut en undersökning till närmare 40 000 värmlänningar. Undersökningen är därmed den största kartläggningen av värmlänningarnas resvanor som någonsin gjorts.

– Vi vill veta mer om hur värmlänningarnas resmönster och behov ser ut nu för att kunna bygga, planera och satsa rätt i Värmland, förklarar Mattias Landin som är trafikstrateg på Region Värmland och projektledare för undersökningen.

Undersökningen är ett verktyg för såväl kommunernas som regionens samhällsplanering.

– Vi vet att resmönstren har förändrats, bland annat på grund av pandemin och genom digitaliseringen. Den här undersökningen kommer att hjälpa oss att bättre forma framtidens kollektivtrafik så att den passar värmlänningarnas nya vardag, förklarar Elisabeth Björk (V) som är kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

Undersökningen skickas ut till nästan 40 000 invånare i hela Värmland, från sex år och uppåt. Det innebär att det är den största resvaneundersökningen som gjorts i Värmland.

Ett konkret exempel på hur resultatet av resvaneundersökningen använts tidigare är det snabbusstråk som växer fram i Karlstad.

– Karlstadstråket, där S-linjen går, är utformat efter Karlstadsbornas resande. De svar som kom in vid förra undersökningen var ett av underlagen som Karlstads kommun använde för att matcha utbyggnaden med verkliga resmönster och behov, förklarar Mattias Landin.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)