Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dynamisk uppväxling i Säffle

X-linjen i Säffle har blivit mycket framgångsrik. Foto: Øyvind Lund.

Den dynamiska busstrafiken i Säffle, X-linjen, har blivit en stor framgång och sätter nya bokningsrekord. X-linjen går när resenären vill och kör dit resenären vill, utan att ha någon fast linjesträckning. Vissa veckor har det gjorts tretton gånger så många resor med X-linjen som med den traditionella busslinje som X-linjen ersatte. Nu har bokningstrycket på X-linjen blivit så stort att Värmlandstrafik sätter in ytterligare en buss på linjen.

– Vi har varit uppe i 651 bokningar under en vecka med vår dynamiska buss. Väl värt att jämföra med de 50 resor som gjordes totalt per vecka när bussarna på linje 80 rullade, berättar Mathias Lindgren som är tätortstrafikchef på Värmlandstrafik.

Trafiken körs av Nobina.

X-linjen började som ett pilotprojekt hösten 2021. Satsningen blev så pass lyckad att X-linjen gick från test till ordinarie linjetrafik i december 2022 och ersatte därmed den vanliga linjetrafiken på linje 80. När fler och fler bokat resor med X-linjen ser också Värmlandstrafik att väntetiden ökar.

– Det är dags att på nytt testa och utveckla konceptet. Nu prövar vi vad som händer om vi sätter in ytterligare en buss och förare under de intensivaste restimmarna. Kan vi optimera och göra resorna ännu smartare och attraktivare för våra resenärer med två fordon? undrar Mathias Lindgren.

Extrabussen kommer att finnas på plats fram till sommaren och kopplas upp mot bokningssystemet på morgonen och eftermiddagen under vardagarna. Värmlandstrafik kommer sedan att utvärdera testet för att se hur kötider och bokningsgrad förändras när trafiken utökas.

– Vi vill bland annat se om vi kan få upp resandet så pass mycket med ytterligare ett fordon att upplägget också fungerar inom samma ekonomiska ram, förklarar Mathias Lindgren.

Redan under första dagen med två bussar slogs X-linjens dagsrekord, när 161 resenärer använde tjänsten. Den genomsnittliga väntetiden minskade till 9 minuter från tidigare 20 minuter.

X-linjen bokas via en app och trafikerar Säffle tätorts alla hållplatser och därtill ett flertal virtuella hållplatser. Bussen körs bara när någon vill resa och som all annan kollektivtrafik bygger tjänsten på samåkning, där flera resenärer kan boka resor samtidigt från olika hållplatser. Systemet räknar ut den bästa rutten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)