I hela landet är bilen det primära alternativet till kollektivtrafiken. Inte ens en höjning av bensinpriset med tre kronor litern skulle få en majoritet att resa på ett annat sätt. Det visar en ny rapport från Transdev Sverige. I rapporten har man undersökt hur svenskarnas resvanor har utvecklats efter pandemin.
– Det är uppenbart att det inte är högre priser på drivmedel som flyttar resenärer till kollektivtrafiken utan snarare tillgängligheten. Ska vi lyckas med klimatomställningen behöver våra politiker fokusera på att kraftigt bygga ut kollektivtrafiken, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige.
Sedan tidigare är det känt att pandemin skapade nya vanor och mönster som exempelvis distansarbete som gör att en del resenärer kan vara förlorade för kollektivtrafiken för gott. Samtidigt har branschen som mål att fyra av tio motoriserade resor ska ske med kollektivtrafiken år 2030.
I samtliga undersökta delar av landet förutom Stockholm kommer kollektivtrafiken först på tredje plats som alternativt transportsätt till bilen. I stället väljer de som ställer bilen att promenera i första hand. Många avstår också helt från att resa om de inte kan ta bilen.
Rapporten lyfter även fram beteenden resenärerna stör sig på hos sina medresenärer och hur dessa skiljer sig åt i olika delar av landet då även detta kan påverka vår vilja att resa kollektivt.
I Stockholmsregionen stör sig resenärer mest på de som smutsar ner eller har fötterna på sätet mitt emot. På andra plats kommer de som lyssnar på musik/ser på film i sin mobil utan hörlurar.
I Västra Götalandsregionen stör sig resenärer mest på de som lyssnar på musik/ser på film i sin mobil utan hörlurar. På andra plats hamnar de som brer ut sig över mer än en plats (med väskan till exempel) eller som doftar starkt av parfym.
I Dalarna och Gävleborg stör sig resenärer mest på de som pratar högt eller lyssnar på musik/ser på film i sina mobiler utan hörlurar. På andra plats kommer de som brer ut sig över fler säten med exempelvis väskor eller smutsar ner/har sina fötter på sätet mitt emot.
I Skåne och Blekinge stör sig resenärer mest på de som smutsar ner/har fötterna på sätet mitt emot. På andra plats kommer de som pratar eller låter högt samt de som reser utan giltig biljett.
Lämna ett svar