Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Turistbussen behövs för ett attraktivt Stockholm”

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Förbättra förutsättningarna för turistbussarna i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

”Turistbussen är, och har alltid varit, ett nav i transporterna av både stockholmare och besökare. Den påverkar direkt och indirekt konsumtion till ett värde av 5,8 miljarder årligen. Men vi ser flera orosmoln som måste mötas”, skriver Anna Grönlund, branschchef i Sveriges Bussföretag, i en debattartikel i den stora lokaltidningen Mitti i Stockholm på torsdagen.

Hon pekar bland annat på att var fjärde av Stockholms stads turistbussparkeringar har försvunnit sedan 2015. Dessutom har den genomsnittliga tillåtna parkeringstiden minskats från 3 timmar och 40 minuter till endast 48 minuter.

– Istället måste bussarna cirkulera runt i väntan på att få en plats eller tills resenärerna är klara – inte särskilt bra för vare sig förare eller miljö, skriver Anna Grönlund.

Hon efterlyser en bättre dialog mellan Stockholms stad och bussbranschen och menar att ett stort problem idag är att det sällan inhämtas synpunkter från branschen i tillräckligt god tid för att det ska kunna bli en konstruktiv diskussion.

I artikeln för Anna Grönlund fram flera förslag:

Skapa fler bussparkeringar i centrala lägen i Stockholm;

Gör verklighet av förslaget om ett årligt avstämningsmöte mellan Stockholms stad, bussbranschen och andra relevanta aktörer inom besöksnäringen tidig vår innan turistsäsongen når sin kulmen;

Utöka kapaciteten för kommersiell busstrafik på Arlanda så att bussföretagen kan hämta och lämna alla de som ska byta från flyg till buss.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)