Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler färdades med färre färjor

Mest ökade färjeresandet mellan Sverige och Finland. Foto: Viking Line.

Resenärerna var fler men färjorna färre i färjetrafiken till och från svenska hamnar. Det visar preliminär statistik från Trafikanalys. Under det första kvartalet i år uppgick det totala antalet passagerare i de svenska hamnarna till 4,1 miljoner. Det är en ökning från 3,4 miljoner passagerare samma kvartal 2022. Mest ökade passagerartrafiken till och från Finland.

– Vi ser en fortsatt återhämtning av det bortfall av passagerare som pandemin medförde. Resandet ligger dock fortfarande drygt 15 procent under nivåerna innan pandemin. Däremot har trafiken minskat och antalet fartygsanlöp har blivit något färre, säger Björn Tano, statistiker på Trafikanalys.

Antal passagerare i utrikes trafik har ökat, från 3,0 miljoner till 3,7 miljoner passagerare jämfört med samma kvartal förra året. Trafiken till och från de finska hamnarna bidrog till nästan halva ökningen med närmare 400 000 fler resenärer. Näst mest bidrog Öresundstrafiken med drygt 200 000 fler passagerare än motsvarande kvartal 2022.

Antalet passagerare per fartyg har ökat tydligt. Antalet ankommande fartygsanslöp minskade från 10 850 till 10 560 medan antal inresta passagerare ökade från 1,59 miljoner till 1,92 miljoner. Motsvarande antal i andra riktningen, det vill säga från Sverige, gick från 10 830 avgångna fartyg till 10 540 samt från 1,46 miljoner passagerare till 1,82 miljoner.

Antal passagerare i inrikes trafik, främst trafik till och från Gotland, minskade med fyra procent, från 351 000 passagerare till 336 000 passagerare.

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)