Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordstor mässa i Barcelona

UITP:s kollektivtrafikmässa i Barcelona är den 64:e i ordningen och största hittills. Foto: Ulo Maasing.

Årets upplaga av den internationella kollektivtrafikunionens UITP mässa och världskongress är rekordstor. Mässan i Barcelona invigdes på måndagen och under de tre kongress- och mässdagarna väntas 15 000 mässbesökare och 2 500 kongressdeltagare. Själva utställningen är på hela 40 000 kvadratmeter. UITP:s generalsekreterare Mohamed Mezghani tog i samband med invigningen upp den stora personalbristen i kollektivtrafiken, inte bara i Europa utan globalt.

– Även innan pandemin saknade branschen medarbetare. Men under covid-19-pandemin lämnade många medarbetare vår bransch, liksom många andra branscher. Nu kämpar branschen globalt med brist på medarbetare. Det gäller inte bara förare utan också IT-medarbetare, tekniker och andra yrkesgrupper, konstaterade Mohamed Mezghani.

UITP:s generalsekreterare Mohamed Mezghani: Branschen pressas av personalbrist och ökade kostnader. Foto: Ulo Maasing.

Han betonade att branschen måste stärka in ställning och konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

– Vi måste bli mer attraktiva för ungdomar och för kvinnor, sa Mohamed Mezghani.

Samtidigt konstaterade UITP:s generalsekreterare att branschen inte bara pressas av bristen på medarbetare, utan också på att kollektivtrafikens driftskostnader ökar kraftigt i alla länder som ett resultat av inflation, den geopolitiska situationen med det ryska angreppet på Ukraina och andra faktorer.

– På en del håll, som här i Barcelona, har resandet återhämtat sig efter pandemin. Men på många håll är kollektivresandet fortfarande betydligt mindre än tidigare, bland annat på att många endast reser till jobbet två eller tre dagar i veckan.

– Men vi måste investera mer i kollektivtrafiken. och erbjuda nya, innovativa lösningar för resor från dörr till dörr, inte bara hållplats till hållplats eller station till station, sa Mohamed Mezghani.

Årets UITP-mässa och världskongress är den 64:e i ordningen och har deltagare och utställare från hela världen. Utom Ryssland, som har stängts ute sedan angreppet på Ukraina.

Antalet utställare är 335 och under de tre dagarna hålls 85 seminarier och debatter på mässanläggningen i Barcelona.

Bussmagasinet återkommer med fler reportage från mässan!

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)