Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportkonflikt allt närmare – kan slå hårt not serviceresor

En konflikt som kan slå hårt mot färdtjänst, skolskjuts och sjukresor rycker allt närmare. Foto: Länstrafiken Örebro.

Den konflikt som Transport varslade om den 15 augusti rycker allt närmare. Ännu på tisdagsmorgonen har Biltrafikens Arbetsgivarförbund (BA) och Transport enats om något avtal. Om konflikten bryter ut kan den få stora konsekvenser för serviceresor, det vill säga färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. I ett andra steg kan konflikten lamslå stora delar av de serviceresor som körs med specialfordon. Länstrafiken Örebro Serviceresor uppmanar nu sina kunder att undvika att resa morgnar och eftermiddagar.

Förhandlingarna mellan parterna gäller kommande kollektivavtal som omfattar nya lönenivåer och schemaläggning. Blir varslet verklighet kommer berörda förare i ett första steg inte att kunna arbeta övertid eller mertid. Trafikföretagen får heller inte anställa några nya förare från den 25 augusti.

Om parterna inte kommer överens innan den 4 september har Transportarbetareförbundet varslat om strejk måndagar och tisdagar under tre veckor för flera stora trafikföretag som kör serviceresor med specialfordon på en rad platser i landet.

De företag som då berörs är Varbergs Taxi i Varberg, Telepass AB i Helsingborg, Malmö, Lund, Ystad och Kristianstad, Vikbolandets Taxi i Västervik, Connect Bus Sandarna i Örebro, Göteborgs Buss AB i Göteborg och Sparlunds Buss och Taxi i Grästorp, Vara, Nossebro, Tjörn och Trollhättan.

– Vi hoppas så klart att berörda parter kommer överens så snart som möjligt då vi bedriver en otroligt viktig samhällstjänst. Det är många människor med olika nedsättningar och behov som är beroende av Serviceresor i sin vardag. Vi vill därför be de av våra kunder som kan resa andra tider att undvika att resa med oss klockan 7-9 på morgonen och på eftermiddagen klockan 14-16.30 när många ska ta sig till och från skola och arbete, säger Klas Brynte, tillförordnad enhetschef för Länstrafiken Serviceresor.

Connect Bus Sandarna kör en majoritet av specialfordonen åt Länstrafiken Örebro, alltså de fordon som kör rullstolsburna eller bårburna resenärer.

Den trafiken stoppas två dagar i veckan om parterna inte har enats innan den 4 september.

– Vi följer situationen noga och arbetar med olika förebyggande åtgärder för att våra kunder ska påverkas så lite som möjligt om konflikten drar ut på tiden, säger Klas Brynte.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)