Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Terränggående tuffing från MAN

Den terränggående Torsus Praetorian byggs till stor del av busstillverkaren MAN. Bild: Torsus.

Buss- och lastbilstillverkaren MAN ger sig nu in i en ny nisch när det gäller bussar. MAN ska bygga chassi och stomme till den slovakiska fordonstillverkaren Torsus terränggående buss Praetorian. MAN och Torsus har samarbetat sedan 2017 för att utveckla det som Torsus kallar världens främsta terränggående buss. Produktionen ska ske i MAN:s fabrik i Starachowice i Polen.

Torus Praeotorian är en fyrhjulsdriven, terränggående buss som är baserad på MAN:s TGM-chassi som tillverkas i Krakow. Därifrån transporteras chassiet till Starachowice för den fortsatta produktionen. Från Starachowice transporteras bussen till Torsus´ fabrik i Slovakien för slutmontgering.

Praeorian väger tio ton och bussens svetsade chassi består av 780 komponenter, inräknat 273 meter stålprofiler om totalt 1182 kilo samt 351 kilo stålplåt som är rostskyddsbehandlad i tre omgångar.

Motorn är en 6,9-liters MAN-diesel på 286 hästkrafter. Bussen har luftfjädring och en markfrigång på 469 millimeter. Praetorian klarar stigningar på upp till 65 grader.

Kapaciteten är upp till 35 passagerare.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)