Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu kan resenärerna paxa sin egen buss i Sundsvall

På lördag invigs Paxa, Sundsvalls nya, anropsstyrd busstrafik. Foto: Din Tur/Nobina.

Från lördag eftermiddag kan Sundsvallsborna och besökare i staden få bussen att komma till dem istället för att själva behöva gå till bussen. Då är det premiär på Sundsvalls nya buss Paxa. Virtuella hållplatser kombineras med befintliga inom en viss zon i Sundsvall. Därmed skapas nya möjligheter till resor, likaså tillgänglighet till nya platser.

Paxa är en ny satsning på anropsstyrd kollektivtrafik i samarbete mellan Länstrafiken i Västernorrland (Din Tur), Sundsvalls kommun och bussoperatören Nobina som kör stadsbussarna i Sundsvall.

Drygt 300 hållplatser, både verkliga och virtuella, i ett begränsat område trafikeras av Paxabussen. Karta: Din Tur.

Totalt kommer Sundsvalls nya buss att ha över 300 strategiskt placerade hållplatser: 71 befintliga och 238 virtuella. Bussen paxa kan bokas inom ett avgränsat område i tätorten Sundsvall, från Stenstan, Sidsjö, Södermalm och hela vägen till Södra berget.

Att boka en resa med Paxabussen görs via en app, men kan också göras per telefon. Foto: Din Tur/Nobina.

Bussen optimerar alltid både resväg och upphämtningar och kör bara när någon vill resa inom angivna öppettider. På så sätt sparar vi både utsläpp och pengar.

Att resa med Paxa kostar som på övriga bussar som kör för Din Tur. Biljettyperna är samma som i Din Turs ordinarie sortiment, likaså priserna. Biljetter kan köpas i Din Turs app, webshop, försäljningsställen eller med betalkort ombord på bussen.

– Pandemin har bidragit till ändrade resmönster och nya behov hos våra resenärer. Vi följer utvecklingen och testar något nytt som kompletterar den traditionella linjelagda trafiken genom en on demand lösning. Vi kallar den nya bussen paxa, en flexibel och behovsstyrd kollektivtrafik som resenären paxar/bokar på sina villkor säger Charlotta Hellhoff, förbundsdirektör på Din Tur.

Din Tur är även engagerad i ett liknande projekt som startar i vinter i Sollefteå där man samarbetar med kommunen och bussföretaget Byberg & Nordin (klicka här).

Paxa är en mindre buss som körs på beställning, utan tidtabell eller fast linjesträckning. Trafiken körs till en början under ett år, vardagar klockan 6 – 21, lördagar kl 10 – 18 samt söndagar kl 10 – 16.

– Vi ser fram emot att erbjuda Sundsvalls invånare en ny slags busstrafik som utgår från resenärens behov och som är ett attraktivt alternativ till bilen. Det blir ett intressant år att lära av för att kunna utveckla framtidens kollektivtrafik säger Hans Forsberg (C) ordförande i service- och förvaltningsutskottet i Sundsvalls kommun.

En liknande satsning som Paxa har Värmlandstrafik och bussoperatören Nobina genomfört i Säffle, X-linjen. Den har blivit en stor framgång (klicka här). Resandet med X-linjen överträffade snabbt med råge resandet med den vanliga stadsbussen i Säffle.

– Att möjliggöra för fler människor att både vilja och kunna resa till och från jobb, skola och fritidsaktiviteter, är kollektivtrafikens viktigaste uppgift. Att nu tillsammans med Din Tur och Sundsvalls kommun få utveckla paxa, ett kollektivtrafikens svar på streamingtjänster för resenärerna är såklart extra kul säger Charlotta Isaksson, affärschef på Nobina.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)