Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lund: Hårt kritiserad stadstrafik justeras

Den nya stadstrafik som infördes i Lund den 20 augusti har fått hård kritik från såväl förare som resenärer. Nu ska trafiken ses över. Foto: Skånetrafiken.

För knappt en månad sedan fick Lund en ny stadsbusstrafik. Linjenätet förnyades, nya hållplatser anlades och alla stadsbussar ersattes med nya elbussar. Men den nya trafiken möttes inte med några applåder från varken resenärer eller bussförare. Tvärtom. Kritiken har varit massiv och på torsdagen hade Skånetrafiken och Lunds kommun ett krismöte för att försöka komma till rätta med problemen i trafiken.

Det var den 20 augusti som Keolis tog över stadsbusstrafiken i Lund efter Vy Buss och samtliga stadsbussar ersattes med nya elbussar. Samtidigt gjordes linjenätet om och Lund C blev den nya knutpunkten för kollektivtrafiken, vilket har minskat antalet bussar i stadskärnan avsevärt.

Sedan dess har kritiken mot den nya busstrafiken varit massiv, från såväl resenärer som bussförare och även Lunds kommun. Bussförare har sagt upp sig och Kommunals regionala skyddsombud Mikael Olsson sa nyligen till Sydsvenskan att ”det verkar som om personalen flyr”.

Skånetrafiken konstaterar att problemen i busstrafiken har lett till en dålig punktlighet, att bussarna har klumpat ihop sig längs linjerna och att avgångar har ställts in.

– Vi är långt ifrån den punktlighet som vi ska ha. Kunderna ska kunna lita på att bussen kommer i tid så att man kan komma i tid till arbetet, skolan och fritidsaktiviteter. Därför genomför vi flera åtgärder för att komma tillrätta med punktlighetsproblemen, säger Saman Tondnevis, chef för Affärsområde Buss på Skånetrafiken.

En av åtgärderna är att se över körtiderna för flertalet busslinjer i Lund för att skapa en robustare tidtabell, som bättre stämmer med de förutsättningar som finns just nu längs med linjernas körvägar. Denna tidtabellsjustering träder i kraft i början av oktober. Just körtiderna har kritiserats hårt av många bussförare.

Även infrastrukturen i Lund behöver förbättras. För att underlätta framkomligheten har hållplatslägen på Lund C justerats för bättre framkomlighet både för bussar och resenärer. Lunds kommun beskär även buskar och träd så att såväl förarna som resenärerna får bättre sikt där växtligheten skymmer sikten.

Kommunen ska också stoppa privatbilister från att använda den centralt belägna Bangatan under både morgon- och eftermiddagsrusning. Idag är det bara bilstopp under eftermiddagarna. Skånetrafiken och kommunen hoppas att åtgärden ska öka framkomligheten för bussarna.

Skånetrafiken har också fått kritik för att de nya bussarna inte är tillräckligt anpassade för personer med olika funktionsnedsättningar. Kritiken handlar bland annat om avsaknaden av nedfällbara säten vid platsen för rullstol, rullator och barnvagn.

– Jag förstår kritiken men samtidigt vill vi skapa mer utrymme för de olika hjälpmedel som man kan ha med sig när man reser med oss. Vi har tidigare haft utrymmesbrist på grund av dessa nedfällbara säten som riskerar att stjäla utrymme från exempelvis rullatorer. Dessutom är inte alltid de nedfällbara sätena lika säkra att sitta på som de framåt- eller bakåtriktade sätena, särskilt för personer med nedsatt rörelseförmåga, säger Saman Tondnevis.

Men Skånetrafiken ska följa upp arbetet med bussarnas tillgänglighet, bland annat genom samverkan med organisationer på funktionsnedsättningsområdet. Tillgängligheten ombord ska också utvärderas.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)