Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

DO: Bussförare utsatte resenär för trakasserier

Diskrimineringsombudsmannen kräver Region Jönköpings län på 60 000 kronor i diskrimineringsersättning efter en händelse på en av JLT:s bussar. Arkivbild: Ulo Maasing.

Diskriminerings-ombudsmannen, DO, vill att Region Jönköpings län betalar 60 000 kronor i diskriminerings-ersättning till en busspassagerare. DO anser att en bussförare som körde för Jönköpings Länstrafik, JLT, fällde kränkande kommentarer till en passagerare samt att detta utgjorde trakasserier som har samband med etnisk tillhörighet.

Det var i april 2022 som mannen skulle åka buss i Jönköpingstrakten. När mannen skulle uppvisa sitt färdbevis i mobilappen och detta inte fungerade uttryckte bussföraren flera kränkande kommentarer riktade mot mannen och med koppling till etnisk tillhörighet.

DO:s anser att bussförarens agerande har varit fråga om trakasserier och begär därför att regionen ska betala 60 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen.

– DO har gjort bedömningen att detta utgör trakasserier, det vill säga ett uppträdande som har kränkt mannens värdighet och som har samband med etnisk tillhörighet, vilket är en form av diskriminering, säger Sofie Rykowski, jurist på DO:s processenhet.

Regionen har på sig fram till den 3 november att ta ställning till DO:s begäran. Om regionen motsätter sig den kommer en stämningsansökan att lämnas in till tingsrätten.

Trakasserier är en form av diskriminering och innebär ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Om jag vetat om detta hade jag anmält alla resenärer som trakasserat mig genom åren och då hade jag varit stenrik idag! Men, förmodligen inte, för bussförare får tåla det mesta och inte vara så lättkränkta? Och att droppen en dag rinner över bägaren efter 1001 påhopp och lika många plankare som betraktaren som idiot behöver man inte alls ta någon hänsyn till? Att ställa frågan varför om saker som sker är inte nödvändig i dagens samhälle? ”Jeppe super, men ingen frågar varför Jeppe super”?
    Vad är det egentligen för fel på devisen: ”Respektera mig så respekterar jag dig”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)