Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Värmlänningar väljer bil framför kollektivtrafik

Värmlänningarna fortsätter att åka mycket mer med bil än kollektivtrafik. Foto: Region Värmland.

Bilen fortsätter att vara det vanligaste färdmedlet i Värmland men har de senaste åren tappat marknad när det gäller kortare resor. Två tredjedelar av alla resor i Värmland på vardagar görs nu med bil. Bara var tionde resa görs med kollektivtrafik. Och det är dramatiskt många fler som har körkort för bil än resekort för kollektivtrafiken. Det framgår av Region Värmlands stora resvaneundersökning, den första i sitt slag sedan 2014.

Undersökningen, som presenterades på tisdagsförmiddagen, visar att mycket är sig likt i år jämfört med hur värmlänningarna reste 2014. Men en del har också ändrats. Särskilt tydlig är förändringen när det gäller de kortaste resorna, alltså resor under fem kilometer. Där har bilanvändningen minskat med 32 procent.

Men fortfarande görs 65 procent av alla resor på vardagarna med bil. Det kan jämföras med 33 procent som görs med hållbara transportsätt: kollektivtrafik tio procent, cykel tretton procent och gång tio procent.

2014 var fördelningen 71 procent bilresor och 28 procent hållbara resor.

Undersökningen visar också att mer än var tredje yrkesverksam eller studerande i Värmland har möjlighet att arbeta eller studera hemifrån.

Några siffror ur undersökningen: 86 procent av befolkningen i Region Värmland har en eller fler bilar per hushåll, medan 74 procent hgar en eller flera cyklar och tio procent har en eller flera elcyklar. Bilinnehavet är större på landsbygden (91 procent) än i tätorterna (81 procent).

72 procent av de tillfrågade i undersökningen saknar någon typ av resekort för kollektivtrafiken, däremot har 87 procent av de tillfrågade körkort för personbil.

De som deltog i undersökningen fick också frågan om vad som skulle få dem att resa mer med kollektivtrafik. Lägre priser svarade nästan hälften av 16 – 24-åringarna, medan de äldsta deltagarna sa att inget skulle få dem att byta.

Klicka här för att ta del av hela undersökningen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)