Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slut med nattliga trygghetsstopp i Halland

Hallandstrafiken slopar trygghetsstoppen kvällar och nätter. Foto: Hallandstrafiken.

Efter ett drygt års test kommer Hallandstrafiken att sluta med nattliga trygghetsstopp i busstrafiken. Anledningen är att nästan ingen har utnyttjat möjligheten att be bussföraren att stanna mellan hållplatserna nattetid, exempelvis för att komma närmare hemmet, rapporterar Hallandsposten.

Syftet var att personer som reser ensamma under kvällar och nätter skulle känna sig tryggare.

Hallandstrafiken har testat trygghetsstoppen på två busslinjer där ensamresenärer efter klockan 21 har kunnat be föraren stanna på andra ställen än hållplatserna, förutsatt att föraren bedömde det som möjligt och trafiksäkert. Försöket gjordes på en busslinje i Varberg och en i Falkenberg. Men under tiden augusti 2022 – juli 2023 har bara omkring 30 trygghetsstopp gjorts på de båda busslinjerna.

De farhågor som fanns innan försöket har inte besannats. De gällde bland annat påverkan på punktligheten, konflikter mellan förare och resenärer eller att förare skulle göra olika bedömningar av var man kunde stanna.

– Vi på tjänstepersonnivå gör bedömningen att det är andra aktiviteter som just nu behöver prioriteras och arbetas med för att öka kollektivtrafikens attraktivitet, säger Daniel Bernhardt, trafikchef på Hallandstrafiken till Hallandsposten

Regionrådet Per Persson (S) håller inte med.

– Jättekonstigt. Försöket har ju gått bra, så då borde det i stället införas i hela Halland, säger han.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)