I samband med jobb- och utbildningsmässan Kunskap och Framtid som pågår på Svenska Mässan i Göteborg torsdag – lördag gör Västtrafik och de trafikföretag som kör för Västtrafik en gemensam insats för att locka fler till föraryrket. Bakgrunden är den stora förarbristen i kollektivtrafikbranschen. Där är Västra Götaland inget undantag.
På några års sikt saknas upp till 700 bussförare i regionen och inom spårvägstrafiken i Göteborg behövs cirka 150 förare.
– Kollektivtrafiken är på många sätt en framtidsbransch som bara kommer att växa. Det är ett stabilt yrke som kommer behöva förare under många år framöver. Nu vill vi locka till oss så många nya förare vi kan, säger Anna Johansson, chef på affärsenheten på Västtrafik.
Västtrafik kommer att stå med en buss utanför Svenska mässan den 23-25 november i samband med jobb- och utbildningsmässan Kunskap och Framtid. På Drottningtorget kommer bland annat en spårvagn stå uppställd den 23 och 24 november. På båda platserna finns personal från Västtrafik och flera representanter från olika trafikbolag tillgängliga för att svara på frågor och berätta mer om yrket. Alla som vill kan på plats lämna in sin jobbansökan.
Som tidigare sagt, så länge inte arbetsvillkoren och ersättningsnivåer höjs lär de inte behålla eventuella nya chaufförer länge…..
Svaret är enkelt: pengar
Vad hjälper det om man hittar 700 nya bussförare i år, när det det ändå slutar 800 nästa år?
Vad har man för bete att locka in förarna i ”hummertinan”? Vad ska man sedan göra för att de inte rymmer därifrån?
Vem vill köra delade tjänster, med 13 h omlopp, med 3-4 h rast mitt på dagen, och 9 h körtid? Vem vill köra 10-11 h sträcktjänst, exklusive 30 minuters matrast, på helgen? Alla helger året runt? Med ett ob-tillägg långt under 100:-/h på storhelger!
Ja, och för en lön som verkligen inte är något att hurra för. Tur att folk inte insett att när bussföraren går i pension ska hen kunna överleva på hälften av sin lön? Inte konstigt att så många bussförare fortsätter köra timmar efter pension, ja många kör fast de fyllt 70, och några 80-åringar lär det finnas också? Är det önskvärt och normalt???
Ska bli intressant när Bussföretagen tvingas allt längre in i återvändsgränden och det tar stopp.
Det tar troligen oftast 20-30 år innan man blir bussförare på allvar. Detta då ett tungt körkort, YKB och en anställning bara utgör de formella kvalifikationerna till att träna vidare på egen hand.
Anledningen till att det tar 20-30 år att verkligen bli bussförare är att alla som kör buss måste på egen hand gå igenom och inventera många många varianter på skarpa situationer i trafiken, till dess att man hittar en verkligt säker körstil i kombination med övriga krav i jobbet.
Vi ser redan nu, att företag utbildar förare i linjekörning i nära industriell omfattning, där de flesta verkar mer eller mindre ”vända i dörren” då jobbet är för krävande, och en del egentligen inte är intresserade av jobbet över huvud taget och inte vill köra buss, som stannar kvar bara en kort tid….
Det mest allvarliga är som sagt att det tar 20-30 att verkligen lära sig att köra buss, samtidigt som branschen nu dräneras på dessa förare, där många byter yrke, går i pension tidigare än man tänkt, och behovsförare inte längre tycker det är värt stressen och pressen att rycka in under några fåtal tillfällen räknade på handens fingrar per månad.
Kulturen kring vad yrket innebär och hur man som sagt kör buss är under uppluckring, där det snart inte längre finns några mentorer att tillgå.
Tyvärr är det många röster i detta, och de som oftast hörs mest är de som kanske framfört bussar i 2-5 år, som tror sig vara fullfjättrade bussförare. Detta utan att ha konfronterats med de verkligt skarpa situationerna. När så detta väl sker lite då och då sporadiskt, tystas sådant ner via sekretess, då det handlar om personärenden, men kan många gånger utgöra grunden för att man inte längre vill framföra bussar över huvud taget.
Det hela går allt mer att likna vid ett koppel av hundar utan ledarhund, och det är ju lätt att se denna bild framför sig i den återvändsgränd man allt längre in i har fastnat.
Vem kommer att bära och ta ansvaret för en havererad bransch, där möjligheten att låta AI ersätta bussförarna kanske ligger 30-40 år i framtiden, då det krävs mänskliga behömningar i många situationer, och AI till exempel inte kommer att kunna hantera en situation när någon gör en yvig rörelse när körbanan och bussen tvärnitar så att folk ramlar och några äldre personer inne i bussen avlider av skadorna. Fast det är klart, man kanske kommer att betrakta detta som acceptabelt svinn via sekretess i ärendena.
Erfaren inom branschen men erbjuds endast minimilön och dåliga villkor. Jag begär inte mycket för mina tjänster med flera bussbolag eller rättare sagt alla bussbolag jag varit i kontakt med ljuger om ersättningsnivåer. Dom måste tro man är en idiot. Jag har mångårig erfarenhet av tunga fordon, både lastbil och buss, har flertalet tjänstemannaerfarenheter från transportbranschen. Ändå vill branschen inte erbjuda en lön som motsvarar min erfarenhet. Det jag begär är endast att placeras i den högre lönegruppen. När jag berättar för facket om mina erfarenheter skrattar dom bara åt den lönenivå jag erbjuds. Dessutom värderar dom olika bolagen min erfarenhet olika. Det har till och med gått så långt att arbetsförmedlingen har avrått mig från att söka arbete som busschaufför. Så min fråga blir, hur försöker ”ni” locka förare till branschen?
Hej!
Räcker det med sas 2 för att arbeta som spårvagnsförare.