Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

UTBLICK – internationella branschnyheter i korthet

Flyg och tåg stod helt stilla i München och stora delar av Bayern under helgen. Men expressbussarna gick. Foto: FlixBus.

Vi presenterar internationella branschnyheter i notisform. Denna gång: Expressbussarna rullade när tåg och flyg lamslogs; Förarbrist slår hårt mot busstrafiken i huvudstad; Dubbla biljettpriser i Paris under OS.

Tyskland: Under flera dagar kring veckoslutet stängdes en av kontinentens största flygplatser helt på grund av snöoväder som följdes av underkylt regn. Tusentals flyg till och från München ställdes in, likaså all tågtrafik till och från den bayerska huvudstaden. Men expressbussarna rullade, uppger FlixBus.

Under snökaoset den 2 – 4 november mer än fördubblades bokningarna på FlixBus´ linjer till och från München jämfört med normala veckoslut. Och regulariteten var hög: 85 procent av alla turer gick planenligt. FlixBus har dagligen upp till 150 avgångar från busstationen i München.

– Expressbussar är ett av de pålitligaste trafikmedlen även under extrema väderförhållanden, kommenterar Flix koncernchef André Schwämmlein.

Lokaltrafikens julklapp till Berlinborna: All busstrafik skärs ner på grund av förarbrist. Foto: Ulo Maasing.

Tyskland: Bristen på bussförare är stor i hela Europa. I Berlin tvingas nu lokaltrafiken, BVG, att skära ner busstrafiken eftersom det saknas bussförare. Det innebär att från den tionde december reduceras busstrafiken i den tyska huvudstaden med sex procent.

Trots att BVG har lyckats rekrytera 500 nya förare saknas det ändå 350 förare för att man ska klara den ordinarie tidtabellen. 

I första hand ska BVG dra ner trafiken utanför rusningstid och företaget lovar också att stora skolor och sjukhus alltjämt ska ha en bra trafik. För BVG är situationen särskilt olycklig eftersom resandet nu har återhämtat sig till nivåerna innan pandemin.

Att stig ner i den parisiska underjorden blir dubbelt så dyrt under OS nästa år. Foto: Wikimedia commons.

Frankrike: Nästa år hålls sommar-OS i Paris och den som vill resa med kollektivtrafiken i den franska huvudstaden får bereda sig på en prischock. Under perioden 20 juli – 8 september höjs biljettpriserna på metron till nästan det dubbla. Idag kostar en enkelbiljett 2,10 euro men då blir det 4 euro. Tioresorsbiljetter går upp från dagens 16,90 euro till 32 euro.

Men pendlarna i Paris drabbas inte. På månads- och årsbiljetter är priset oförändrat. Och parisare som brukar använda enkelbiljetter uppmanas av lokaltrafiken att köpa sina biljetter i god tid för att slippa prischocken som väntar de uppskattningsvis tio miljoner besökare som arrangörerna räknar med till OS och Paralympics.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)