Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regional expressbuss rycker närmare

Upplands Väsby kommun jobbar för att skapa en expressbusslinje på sträckan Upplands Väsby, Vallentuna och Arninge. På bilden passerar en SL-buss vid Järnvägsparken och stationsområdet i Väsby. Foto: Ann-Sofie Crona, Upplands Väsby kommun.

En regional, tvärgående expressbusslinje i norra Storstockholm rycker närmare. Linjen är tänkt att gå från Upplands-Väsby via Vallentuna till Arninge och ingår i ett stort projekt som trafikförvaltningen i Region Stockholm driver tillsammans med Trafikverket om expressbussar 2030.

Nu har kommunstyrelsen i Upplands-Väsby godkänt avsiktsförklaringen för den nya expressbusslinjen. Det innebär att man åtar sig att förbättra framkomligheten för bussarna. Tidigare har politikerna i Region Stockholms trafiknämnd ställt sig bakom planerna (klicka här).

– Pendlingsmöjligheterna behöver utvecklas i hela regionen. Regionala linjer ska vara snabba, ha hög kapacitet och vara ett attraktivt alternativ för att resa i regionen. Även om målet är långt bort är jag tacksam att vi har tagit detta viktiga steg, säger kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Väsby, Mathias Bohman (S).

Planeringen är ännu i ett tidigt skede och mer exakta beräkningar av kostnaderna kommer att ske längre fram. Kommunen räknar med att kunna ansöka om statlig medfinansiering med upp till 50 procent för åtgärder på vägnätet. Om möjligheten finns kvar när det är dags är däremot osäkert eftersom regeringen har beslutat att avskaffa stadsmiljöavtalen som gör en medfinansiering möjlig.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)