Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

FlixBus in på jättemarknad

Den sjätte februari startar FlixBus trafik i världens näst största bussmarknad, Indien. Foto: Flix.

Den internationella expressbussjätten FlixBus tar nu steget in på världens näst största bussmarknad. Den 6 februari startar FlixBus trafik i Indien som är det 43:e landet där FlixBus har trafik. Till en början kommer företaget att med Delhi som knutpunkt trafikera 46 destinationer i landet, men en snabb utbyggnad av linjenätet är redan planerad.

Indien är en jättemarknad för långväga busstrafik, inte minst därför att järnvägsnätet är dåligt utbyggt och ofta av mycket låg standard. Redan idag är långfärdsbussen något av en ryggrad i transportsystemet. Marknaden bedöms vara värd totalt omkring 30 miljarder euro, cirka 340 miljarder kronor om året. Det gör Indien till världens näst största marknad för bussresor.

Samtidigt ökar nätbokningarna av bussresor mycket snabbt i landet vilket gör att Flix (FlixBus moderföretag) anser tiden vara den rätta för att introducera sin digitala plattform. ”Potentialen är enorm”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

FlixBus kommer att i Indien att ha samma teknologidrivna affärsmodell som på andra marknader där man arbetar med lokala busspartners. Idag har Flix fem partners i Delhi.

– Det här är ett gigantiskt steg för Flix. Vi fortsätter på vår lönsamma tillväxtväg och utökar vår produktportfölj med ett 43:e land genom att tillämpa vår affärsmodell som bygger på partnerskap med lokala operatörer. I likhet med alla andra marknader där vi går in siktar vi på att bli marknadsledande, säger André Schwämmlein, vd för Flix.

Flix uppger att man förutom att standardisera bokningar och reseprodukt kommer att fokusera på säkerhet och teknologi. Bland annat kommer man endast att använda bussar som är högst tre år gamla.

Inledningsvis kommer FlixBus linjenät i Indien att knyta samman 46 städer med mer än 200 dagliga förbindelser. I ett nästa steg planerar Flix att bygga ut linjenätet kring Delhi och etablera sina första linjer i södra Indien.

FlixBus grundades 2013 i samband med att den långvägs busstrafiken i Tyskland avreglerades. 2015 inledde företaget sin expansion i Europa och några år sedan etablerade man sig i Sverige. Nu rullar de gröna expressbussarna i Europa, Sydamerika, Nordamerika, Turkiet och snart alltså även i Asien.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)