Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Störst i Europa och Sverige på elbussar

MAN blev i fjol störst i Europa på elbussar. Sverige var tillverkarens näst största marknad. Foto: Ulo Maasing.

Den tyska busstillverkaren MAN tredubblade förra året sin elbussförsäljning och blev störst i Europa på elbussar. Sverige var 2023 företagets näst största elbussmarknad, bara överträffat av Tyskland. MAN nådde i fjol en marknadsandel på cirka 13,3 procent av elbussmarknaden i det som kallas EU27+3, alltså de 27 EU-länderna samt Norge, Island och Lichtenstein.

Totalt registrerades 780 nya elbussar från MAN i dessa länder under förra året, samtliga av modell Lion´s City E i olika versioner. Flest bussar, 245, registrerades på företagets tyska hemmamarknad. Sverige, där Svenska Neoplan marknadsför MAN, var näst största marknad med 129 nyregistrerade MAN elbussar.

I såväl Tyskland som Sverige var företaget etta när det gäller försäljningen av elbussar 2023, likaså i Belgien (69 registreringar, Österrike (26) och Slovenien (8). Sett till antalet nyregistrerade elbussar var de fem största marknaderna för MAN Tyskland, Sverige, Spanien, Norge och Belgien.

– Nästan 80 procent av alla Lion´s City E registrerades i dessa fem länder, konstaterar Robert Katzer, försäljningschef för bussar vid MAN Truck & Bus.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)