
Sveriges Bussföretag har presenterat sin nya rapport om utvecklingen inom bussturism och beställningstrafik.
Den starka omsättningsökning som turistbussföretagen upplevde 2022 sedan pandemi-restriktionerna avskaffades fortsatte i fjol. Beställningstrafiken var motorn medan utvecklingen för paketresorna var mer dämpad. Förarbristen är fortsatt ett stort problem och tvingade två tredjedelar av turistbussföretagen att avstå från uppdrag. Det framgår av Sveriges Bussföretags årliga rapport om turist- och beställningstrafik med buss. Det är femte året som Sveriges Bussföretag tar fram rapporten.
Rapporten visar att bussföretagens verksamhet som researrangör utvecklades betydligt svagare än beställningstrafiken. En knapp tredjedel av bussföretagen rapporterar en ökad omsättning när det gäller paketresorna jämfört med 2022. Men över hälften av bussföretagen hade en oförändrad omsättning och för var femte företag minskade omsättningen som researrangör.
Paketresor till länder utanför Europa var i fjol en mycket liten marknad, konstaterar rapporten.

En knapp tredjedel av bussföretagen rapporterar en ökad omsättning när det gäller paketresor. Foto: Volvo Bussar.
”Positivt år”
När det gäller beställningstrafiken är bilden en annan. Två tredjedelar av företagen ökade sin omsättning. Och det är främst beställningstrafik inom Sverige som har ökat. Två tredjedelar av bussföretagen rapporter om en sådan ökning i fjol medan bara 16 procent haft en ökning av beställningstrafiken till utlandet. Nästan var fjärde företag har minskat sin omsättning när detg gäller beställningstrafik till utlandet.
– 2023 har verkligen varit ett positivt år när det gäller beställningstrafiken. Bokningarna strömmar in, säger Mattias Dahlström vid Hedmans Buss i rapporten.
– Beställningstrafiken, främst inom Sverige, har varit den stora motorn för turistbussföretagen efter pandemin. Den starka utvecklingen har fortsatt under 2023. När det gäller paketresorna är det främst europaresorna som släpar efter, och det är där volymerna historiskt har funnits, kommenterar Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.
Personalbrist
Bristen på bussförare men också annan personal fortsätter att vara svårt problem för turistbussföretagen. Så svårt att företagens utveckling bromsas.
Två av tre företag uppger att de har tackat nej till uppdrag eller avstått från att lämna offert.
– Förarbristen är fortfarande svår inom beställningstrafiken. Vi blir helt enkelt tvungna att tacka nej till uppdrag på grund av bristen på kompetent personal, säger Mattias Dahlström från Hedmans Buss i rapporten.
Jennie Högberg, Högbergs Bussresor berättar att man ibland har avstått från att svara på offertförfrågningar.
– Vi har inte sett poängen med att skicka offerten om det redan är fullt den perioden. Vi vet att det är svårt att leja in under högsäsong. Och det är inte bussar som saknas, säger hon.
– Siffrorna har rört sig lite åt rätt håll, men personalbristen är ett fortsatt stort problem som branschen brottas med. Turist- och beställningstrafiken har också större säsongsvariationer och är beroende av medarbetare som inte arbetar heltid, vilket är särskilt utmanande på både kort och lång sikt, säger Anna Grönlund.
Enligt rapporten är det mest utmanande för bussföretagen att ta uppdrag med kort varsel, exempelvis tågersättning.
Framtid
Mattias Dahlström pekar i rapporten på en annan utmaning för turistbussföretagen.
– Reservdelsförsörjningen. Vi måste tacka nej till uppdrag eller leja bort till våra kollegor på grund av väldigt långa leveranstider på reservdelar. Det kan vara månader i extrema fall. Det känns som situationen blir mer och mer akut.
Två tredjedelar av företagen tror på en ökning, om än svag, av beställnngstrafiken de närmaste åren. När det gäller researrangörsverksamheten tror närmare hälften av företagen på en långsam ökning medan de övriga tror på oförändrad eller minskad omsättning.
– Det var ganska väntat att synen på framtiden varierar. Vi har fortsatt har många orosmoln i omvärlden, från inflation, verklighetsfrämmande miljözonskrav och fortsatt brist på reservdelar till EU-förslag som ställer ytterligare krav på paketresearrangörer, något som skulle slå mycket hårt mot mindre företag. Branschen behöver långsiktiga och rimliga förutsättningar som kan skapa lugn och ro för företagen att utveckla sina verksamheter och ta hand om sina gäster – det de är bäst på, säger Anna Grönlund.
Klicka här för att ladda ner rapporten.
Lämna ett svar