Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gratis kollektivtrafik för bilister under snöoväder

När Riga i förra veckan drabbades av ett sent snöoväder erbjöds bilisterna fria resor i kollektivtrafiken. Foto: Riga stad.

Senare delen av april har bjudit på några rejäla snöoväder på flera håll i norra Europa. Lettlands huvudstad Riga tog förra veckan till ett annorlunda grepp för att minska biltrafiken och underlätta för snöröjningen i samband med ovädret: Staden erbjöd bilister fria resor med all kollektivtrafik i Riga, bussar, trådbussar och spårvagnar.

Is och snö på gatorna gjorde att körförhållandena blev besvärliga. Dessutom hade många bilister redan bytt till sommardäck, vilket gjorde väglaget extra svårt för dem.

Därför införde staden en tillfällig ”snöbiljett” för bilister. Registreringsbeviset eller besiktningshandlingar blev giltiga färdbevis i kollektivtrafiken. Dokumenten behövde inte visas upp vid påstigandet, däremot om det blev biljettkontroll under resan.

”Snöbiljetten” kunde användas av alla vuxna för att visa att bilen inte var i trafik vid tillfället och resenären behövde inte visa upp något körkort.

Även i framtiden kan staden tänka sig att snabbt införa en motsvarande biljett om man vill reducera biltrafiken vid oväder.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)