Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

50 fordon ur trafik efter biogasexplosion

Kalmar Länstrafik tar ett 50-tal minibussar ur trafik efter en biogasexplosion på söndagen. Arkivbild: Ulo Maasing.

Efter en biogasexplosion i en minibuss på söndagen har Kalmar länstrafik (KLT) beslutat att av säkerhetsskäl ta 50 fordon ur trafik. Bussen där explosionen inträffade tillhör ett av de trafikföretag som kör på uppdrag av KLT. Åtgärden får under måndagen stora konsekvenser för bland annat färdtjänst, sjukresor och viss skolskjuts under måndagen.

Bussen stod parkerad inom ett företagsområde i Nybro när en biogastank i fordonet exploderade. Inga personskador har rapporterats. Räddningstjänsten bedömde att det fanns risk för ytterligare explosioner i tankar på bussar i närheten. Försvarsmakten kom därför sent på söndagskvällen till platsen för att bistå i arbetet med att säkra de andra tankarna.

En liknande händelse med ett fordon av samma fabrikat inträffade för ett år sedan i Västervik. Med anledning av händelsen genomfördes då kontroller, åtgärder samt ombesiktning av alla fordon av samma fabrikat.

Det fordon där explosionen inträffade godkändes vid en kontrollbesiktning senast i december. Orsaken till att en gasbehållare i fordonet exploderade är ännu okänd.

Som en säkerhetsåtgärd beslutade KLT under söndagskvällen att alla fordon av den aktuella typen omedelbart ska tas ur drift. Totalt handlar det om cirka 50 minibussar som ägs av åtta trafikföretag.

KLT uppger att man under söndagskvällen har försökt att lösa så många resor som möjligt, Men sjukresor, färdtjänst, skolskjuts för de barn som har anpassad skolgång och åker taxi till skolan samt närtrafikturer kommer att påverkas under måndagen.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt att en incident av denna typen återigen har inträffat. Vi kommer nu att gå till botten för att hitta orsaken.

– Vi ber redan nu om ursäkt för de eventuella förseningar och inställda turer som kan komma att ske under måndagen men detta är något som görs för att säkerställa våra resenärers och förares säkerhet, säger KLT:s trafikdirektör Mattias Ask.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)