Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Länstrafikbolag krävs på ersättning för diskriminering av resenär

Diskrimineringsombudsmannen kräver att ett länstrafikbolag får ”böta” för trakasserier av en resenär. Foto: DO.

Diskriminerings-ombudsmannen, DO, begär att ett länstrafikbolag ska betala diskrimineringser-sättning till en kvinna för trakasserier. DO anser att en bussförare kränkt kvinnan genom att trakassera henne på ett sätt som haft samband med etnisk tillhörighet.

Det var i samband med att kvinnan skulle stiga på en buss, och då valde de bakre dörrarna, som bussföraren började skrika åt henne att hon måste gå av och i stället kliva på där fram. Föraren fortsatte sedan att högljutt kränka kvinnan bland annat genom att kalla henne dum med hänvisning till etnisk tillhörighet.

Om trakasserier

Trakasserier är en form av diskriminering och innebär ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Länstrafikbolaget har medgett att kvinnan har utsatts för trakasserier och chauffören har av trafikbolaget som kör bussarna fått en erinran och en sex månaders prövoperiod.

DO:s bedömning gäller länstrafikbolagets ansvar för det inträffade och bedömningen är att bolaget är ansvarigt för den diskriminering som kvinnan har utsatts för. DO begär därför att bolaget betalar 60 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Även om trafikbolaget har agerat i förhållande till den chaufför som har felat så finns det ju också en person som har diskriminerats här, och det är länstrafikbolaget ansvar att resande i kollektivtrafiken inte diskrimineras, säger Vanessa Grapenstedt, jurist på DO:s processenhet.

Länstrafikbolaget har på sig fram till den 19 april att ta ställning till DO:s begäran. Om bolaget motsätter sig den kommer en stämningsansökan att lämnas in till tingsrätten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)